Вијести, Мишљења

Јелена Гускова: Да је прошла британска резолуција – NATO би се опрао за 78 дана бомбардовања СРЈ

        ОДЛУКА Москве да у Савету безбедности УН блокира нацрт резолуције  о Сребреници представља дипломатску победу РФ, која се оштро противи необјективној оцени догађаја на Балканском полуострву 1990-тих година.

        Ово је у интервјуу агенцији РИА Новости рекла директорка Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука Јелена Гускова.

        „Сматрам да је оно што се догодило у СБ – дипломатска победа Русије, пошто је она покушавала да наступи као објективан фактор у необјективној оцени догађаја на Балкану коју смо видели и видимо још увек. То је права позиција, зато што се само тачно знајући шта се догодило на неком месту могу извлачити закључци, осуђивати или не осуђивати“ – казала је Гускова.

        По њеном мишљењу, главни задатак Савета безбедности УН данас је стварање „атмосфере помирења на Балкану“, чему таква резолуција „ни на који начин не би доприносила“.

        Одговарајући на питање о могућим мотивима којима су се водиле земље које су подржале нацрт резолуције документа, Гускова је истакла: „Ако се докаже да су за све криви само Срби и да они сносе главну одговорност за све што се догађало на Балкану, тиме се оправдавају дејства NATO 1999. године – када се без одлуке СБ УН алијанса усудила да бомбардује европску државу 78 дана. У том случају, њихове радње су оправдане – они бомбардују оне који су криви за све што се догађало 90-тих година на Балкану“.

Директорка Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука Јелена Гускова

Директорка Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука Јелена Гускова

Русија је у среду у СБ УН ставила вето на нацрт британске резолуције о Сребреници која догађаје из 1995. године карактерише као геноцид. За документ је гласало десет чланица СБ, још четири – Кина, Ангола, Нигерија и Венецуела су биле уздржане.

По речима представника Русије у УН Виталија Чуркина, доношење резолуције о Сребреници би погоршало односе у региону, при том, у самој БиХ нема консензуса о том питању.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *