Вијести, Свијет, Спорт

У Сочију отворене 22. Зимске олимпијске игре

Свечаном церемонијом у Сочију званично отворене 22. Зимске олимпијске игре. Владимир Путин отворио Игре, председник МОК-а Томас Бах назвао ЗОИ у Сочију историјским. Србију ће представљати осморо спортиста, а свечаном отварању присуствује и председник Србије Томислав Николић.

Свечаном церемонијом отварања данас су у Сочију почеле 22. Зимске олимпијске игре.

ванично отварање Игара почело је тачно у 20.14 сати по локалном времену, а сам програм је представио богату руску историју, културу, књижевност, науку… Међу делима која су нашла место на отварању Игара своје место је заузео и „Рат и Мир“ Лава Толстоја, као и „Лабудово језеро“ Петра Иљича Чајковског.

Свечаном церемонијом отварања данас су у Сочију почеле 22. Зимске олимпијске игре.

Свечаном церемонијом отварања данас су у Сочију почеле 22. Зимске олимпијске игре.

Химну Русије отпевао је Сретењски хор, а отварање је обележио и технички пропуст. Наиме, један од олимписких кругова који представљају континенте није се отворио до краја.

Игре на Олимпијском стадиону у Сочију пред око 40.000 људи званично је отворио председник Русије Владимир Путин.

„Проглашавам Зимске олимпијске игре у Сочију отвореним“, кратко је рекао Путин.

Маскоте22. Зимских олимпијских игара

Маскоте22. Зимских олимпијских игара

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах истакао је да је данашњим отварањем Игара у Сочију исписана нова страница олимпизма.

„У осталим деловима света биле су потребне деценије да би се урадило оно што је овде постигнуто за седам година. У питању је невероватно достигнуће“, рекао је Бах, који је обраћање почео на руском језику.

Отварање је било - као из бајке

Отварање је било – као из бајке

Бах се у говору захвалио Путину на његовој одлучности да се организују Игре у Сочију, а обратио се и спортистима, тренерима, волонтерима…

„Ви нисте само најбољи, ви сте олимпијци. Ви нас инспиришете својим наступима, невероватним остварењима. Дошли сте овде са својим олимпијским сном, сада га живите“, рекао је Бах.

s15

Олимпијску бакљу је на стадион унела руска тенисерка Марија Шарапова, а потом је предала олимпијској шампионски у скоку с мотком Јелени Исинбајевој. Бакљу је носила и гимнастичарка Алина Кабајева, а олимпијски пламен су на крају упалили клизачица Ирина Родњина и некадашњи голман Русије у хокеју Владислав Третјак.

s16

На првим Зимским олимпијским играма на територији Русије надметаће се око 3.000 спортиста из 88 земаља, а међу њима је и осам спортиста из Србије: Миланко Петровић (биатлон и нордијско трчање), Вук Рађеновић, Александар Бундало (боб двосед), Ивана Ковачевић, Рејхан Шмрковић (нордијско трчање), Невена Игњатовић, Марко Вукичевић (алпско скијање) и Нина Мицић (сноуборд).

Осам спортиста из Србије

Осам спортиста из Србије

Државну заставу је на отварању Игара носио биатлонац Миланко Петровић.

Председник Русије Владимир Путин

Председник Русије Владимир Путин

Отварању Игара, у чију организацију је Русија уложила више од 50 милијарди долара, присуствовали су председник Србије Томислав Николић и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Церемонији отварања присуствовали су генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, као и лидери и представници око 70 земља, али међу њима нису представници САД, Француске, Велике Британије, Немачке.

18.24 – Најбројнија делегација, делегација домаћина Русије, на стадион Фишт излази последња.

18.23 – Можда и најснажнији аплауз до сада добила делегација Јамајке, коју ће у Сочију представљати боб двосед. Норијаки Касаи, 42-годишњи скискакач, носи заставу Јапана.

18.22 – Делегације две земље које су у великој мери синоним за зимске спортове, Швајцарске а затим и Шведске, представљене у Сочију.

18.17 – Громогласни аплаузи за репрезентацију Украјине. Делегације Хрватске и Црне Горе представљене једна за другом…

18.12 – Публика поздравила бројну и шарену делегацију Сједињених Америчких Држава. За Американцима изашла делегација Тајланда, која броји два учесника. Један од њих је некада велика поп звезда, виолинисткиња Ванеса Меј (сада Ванеса Ванакорн).

18.09 – После Сан Марина, на стадиону Фишт појавила се делегација Србије. Заставу Републике Србије носи биатлонац Миланко Петровић.

18.01 – Мексичку заставу носи једини представник те земље на ЗОИ, уједно и најстарији учесник у Сочију, Убертус фон Хохенлохе.

17.57 – Чланови кинеске делегације на стадион Фишт изашли са заставицама Русије у рукама.

17.47 – Изузетно бројну делегацију Немачке предводи двострука олимпијска шампионка Марија Хефл-Риш.

17.43 – После неколико атрактивних репрезентација (Британска Девичанска Острва и Бермуда) на ред дошла и делегација Босне и Херцеговине.

17.36 – Делегација Грчке традиционално започела представљање учесника Зимских олимпијских игара. Занимљиво је да ће се репрезентације на Фишт стадиону појављивати по азбучном, а не по абецедном реду.

17.34 – Олимпијску бакљу носило је 3.500 руских спортиста, на путу до Фишт стадиона у Сочију. На ЗОИ ће учествовати 97 делегација, од којих ће 88 присуствовати свечаном дефилеу.

17.27 – Више од 40.000 гледалаца на стадиону Фишт у Сочију поздравило је председника Русије Владимира Путина, као и председника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха, а потом је уследило и интонирање руске химне.

17.22 – Уметнички део програма почео је величанственим представљањем Русије, уз звуке Бородинове опере „Кнез Игор“. У току програма, „заказало“ отварање једног од олимпијских прстенова…

17.08 – Отварању Игара, у чију организацију је Русија уложила више од 50 милијарди долара, присуствују и председник Србије Томислав Николић и министар омладине и спорта Вања Удовичић. Церемонији отварања присуствују и генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, као и лидери и представници око 70 земља, али међу њима нису представници САД, Француске, Велике Британије, Немачке…

17.00 – Свечаност званичног отварања 22. Зимских олимпијских игара почела је на Олимпијском стадиону Фишт у Сочију. На првим Зимским олимпијским играма у Русији надметаће се око 3.000 спортиста из 88 земаља, а међу њима је и осам спортиста из Србије.

Зимске олимпијске игре у Сочију, најскупље у историји олимпизма, свечано ће бити отворене церемонијом у 17 часова. Директан пренос отварања 22. Зимскох олимпијских игара можете пратити на Другом програму Радио-телевизије Србије.

Игре у Сочију најскупље су у историји олимпијзма, а очекује се око 3.000 спортиста из 88 држава света, а биће подељен и рекордан број медаља – 1.254.

Екипу Србије у Русији представља осморо спортиста. Највише се очекује од биатлонца Миланка Петровића, који ће на свечаном отварању носити заставу Србије.

Церемонији отварања присуствоваће велики број државника из целог света, међу којима и председник Србије Томислав Николић, који се уочи отварања састао са председником Русије Владимиром Путином

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *