Вијести, Свијет

У Сјеверној Ирској почиње Самит Г8

030907
У голф одмаралишту Лох Ерну данас почиње Самит Групе осам (Г8), на коме би свјетски лидери требало да потраже начине за смањење разлика у гледиштима на оружани сукоб у Сирији, промовишу слободну трговину између Европе и Сјеверне Америке и супротставе се глобалној утаји пореза.

Домаћин дводневног скупа у Сјеверној Ирској је британски премијер Дејвид Камерон који планира свеопшту размјену финансијских информација између најразвијенијих земаља свијета.

Уочи Самита, Камерон је најавио да ће Британија послужити као примјер за успостављање регистра који открива ко стоји иза ткз. фантомских фирми “које прикривају своје праве власнике“, пренијела је агенција АП.

Полиција у Сјеверној Ирској је приправна јер очекује протесте вечерас око 2.000 учесника који се отпутовати у Лох Ерну, удаљено љетовалиште на обали језера, гдје се Самит одржава, мада су изразили оптимизам да ће скуп проћи мирно.

Око 7.000 полицајаца обезбјеђује лидере Канаде, Француске, Њемачке, Италије, Јапана, Русије, САД-а и Велике Британије који ће боравити два дана у голф одмаралишту на полуострву у близини града Енискилен.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *