Вијести, Свијет

У новембру и Њемачка уводи трећи пол у документе

000893

Њемачка ће постати прва европска земља која ће увести трећи, „неопредијељени“ пол у родне листове. Европска унија, која се труди да координира борбу против дискриминације у земљама чланицама, заостаје по овом питању.

Опција избора празног поља умјесто уобичајених „мушко“ или „женско“ на родним листовима у Њемачкој ће бити доступна од 1. новембра. Ова законодавна промјена омогућиће родитељима да опцију бирања уношења пола оставе за касније, уколико је беба рођена са ознакама оба пола. Према новом закону, појединци се такође могу изјаснити да остану полно неопредијељени.

Њемачка је прва европска земља која уводи ову опцију, коју њемачки медији називају „правном револуцијом“. Остаје нејасно како ће се ова промјена одразити на друге личне документе у којима се налази полно опредијељење. Њемачка публикација о породичном праву, ФамРЗ, позвала је да се трећа категорија означава словом „X“.

Закон је донесен још у мају, само шест седмица након што је Аустралија постала прва земља на свијету која је увела правне смјернице за полно препознавање. У аустралском систему појединци могу одабрати трећу категорију у свим личним документима, невезано за то да ли су прошли операцију промјене пола и хормонску терапију.

Коментариши чланак

Коментара

2 comments on “У новембру и Њемачка уводи трећи пол у документе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *