Вијести, Регион

Милановић: Увести ћирилицу у Вуковар

024225

Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је да двојезичност у Вуковару мора бити уведена и да се закон који регулише то питање мора спровести.

Милановић је у интервјуу загребачком “Јутарњем листу” рекао да мисли да хрватска јавност у потпуности то разумије и прихвата.

“Не очекујем да након рата у Хрватској наша јавност буде одушевљена увођењем ћирилице, али мислим да су људи чврсто на земљи, рекао је Милановић.

Упитан зашто у толикој мјери истрајава на “Леx Перковићу”, односно на Закону о европској потјерници, због којег је интервенисала и Европска комисија, Милановић је одговорио да је Хрватска сада 28. чланица ЕУ, да у тој комисији сада има више десетина сличних спорова и неслагања с државама чланицама и то у свим могућим подручјима.

“То је тема о којој у овом тренутку у Европи не размишља ниједан мој колега или колегиница”, рекао је Милановић.

Хрватска је непосредно уочи прикључења ЕУ измијенила Закон о европској потјерници, орочивши његову примјену на почетак августа 2002, чиме је заправо од хапшења и изручења амнестиран и бивши функционер југословенске тајне службе Јосип Перковић по коме је закон колоквијално назван.

Перковић је отац савјетника за безбједност у кабинету предсједника Иве Јосиповића.

Измјена закона је усвојена упркос жестоком противљењу хрватске опозиције. Поједини медији тврдили су да је то био разлог због којег је њемачка канцеларка Ангела Меркел отказала долазак у Загреб на прославу организовану поводом уласка Хрватске у ЕУ, 30. јуна.

Првог дана чланства у ЕУ Хрватска је добила више од 80 захтјева за хапшење и изручења од држава чланица ЕУ, међу којима је и захтјев Њемачке за хапшење и изручење Перковића који се у тој земљи терети за учешће у организовању убиства хрватског емигранта и бившег директора ИНЕ Стјепана Ђурековића, 1983. године у Баварској.

Функционер Европске комисије Вивијана Рединг упозорила је недавно Хрватску и дала рок до 23. августа да регулише то питање и поступи по европском налогу за хапшење, а посланик њемачког Бундестага који је на то упозорио Европску комисију захтјева да Хрватска поштује правила ЕУ.

Коментариши чланак

Коментара

One comment on “Милановић: Увести ћирилицу у Вуковар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *