Вијести, Свијет

Туск наљеђује Ромпеја, Могерини Ештон

Лидери Европске уније именовали су пољског премијера Доналда Туска за насљедника Хермана Ван Ромпеја на челу Европског савјета, док ће Кетрин Ештон наслиједити италијанска шефица дипломатије Федерика Могерини, објавио је Ван Ромпеј на свом Твитер налогу.О овим номинацијама ће се гласати у Европском парламенту.

Пољски премијер Доналд Туск који је вечерас изабран за предсједника Европског савјета рекао је да је у Европи могуће комбиновати фискалну дисциплину и економски раст.
„Моје искуство као премијера указује да је могуће комбиновање фискалне дисциплине, на једној страни, и привредног раста на другој“, изјавио је пољски премијер на конференцији за новинаре у Бриселу.

Туск је обећао да ће се залагати да Велика Британија остане чланица ЕУ, јер, како је рекао, „нико разуман не може замислити ЕУ без Велике Британије“.

Он је рекао да његово именовање на челу Европског савјета представља јак сигнал за Пољску да у будућности постане чланица еврозоне, али да ће коначну одлуку о томе донијети Пољска.

Доналд Туск и Федерика Могерини / Фото: РТРС

Доналд Туск и Федерика Могерини / Фото: РТРС

Када је ријеч о ситуацији у Украјини, Туск сматра да ЕУ мора бити храбра, али не треба да повлачи радикалне потезе.

Туск ће функцију предсједника Европског савјета преузети 1. децембра од Хермана ван Ромпеја. Овај пољски дипломата биће на челу Европског савјета до 31. децембра 2017. године.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *