Вијести, Свијет

Турска: Ердоган у акцији

008727

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган кренуо је у вербалну контра-офанзиву према неколико десетина хиљада демонстранта који већ десет дана траже његову смену.

Окупљенима у улицама Истанбула, Анкаре и Измира, Ердоган је рекао да су то „пљачкаши и екстремисти, који кују организовану завјеру унутар и ван земље“.

Ердоган се јуче појавио у неколико телевизијских емисија како би заузео цијели медијски простор, преносе свјетске агенције.

„Били смо стрпљиви и још смо, али стрпљење има границе. Нећемо да се обрачунавамо с маргиналним групама, већ имамо одоворност према народу… Народ нас је довео на власт и он сам може да нас отјера“, рекао је турски предсједник.

Демонстранти се већ десети дан поред трга Таксим у Истанбулу, налазе и у чувеном парку Гези, где премијер жели да изгради комерцијални центар, што је покренуло талас уличних протеста, првенствено у Истанбулу, који ће се потом, након грубе полицијске акције, претворити у текуће антивладине протесте.

Демонстранти оптужују конзервативну владу, која је на власти од 2002. године, да је ауторитарна и да исламизира секуларну турску државу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *