Свијет

Турци гранатирају аеродром под контролом Курда – отвара се фронт у провинцији Рака

АНКАРА СПРЕМА ВОЈНИ УПАД У СИРИЈУ, САУДИЈЦИ У ТУРСКУ БАЗУ ИНЏИРЛИК ПРЕБАЦИЛИ ТРУПЕ И АВИОНЕ

  • Агенција Reuters управо је пренела из Дамаска изјаву неименованог сиријског војног званичника: „Фронт у Раки је већ отворен“. Ово је највероватније разлог што је шеф Пентагона, Ештон Картер, синоћ објавио да ће одреди командоса из арапских и неких европских земаља, чија дејства ће координирати Американци, помагати „локалним снагама“ да од Исламске државе преотму град Рака, центар истоимене провинције

        ЗВАНИЧНИЦИ курдских снага самоодбране објавили су да је турска артиљерија почела да – са своје територије – туче сиријски пригранични војни аеродром Минех са којег су Курди и добровољци који ратују на страни владе у Дамаску пре неки дан истерали „гарнизон Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра)“.

        Нусровци су ту авио-базу, која има стратешки положај јер се налази поред саобраћајнице која повезује Дамаск са Турском, освојили још 2013-те године.

        Турци истовремено туку и курдске одреде око насеља Мараназ који увелико угрожавају (сиријски) град Азаз, који је на самој граници и досад је био главна позадинска база за „туркомане“ – бандите које активно подржава Анкара, а међу којима има доста и припадника турске организације „Сиви вукови“.

        Према непотврђеним информацијама, Курди већ нападају Азаз са југозапада, а тај град, поред „туркомана“, држе Џебхат ан-Нусра и протурски екстремисти из Ахрар аш-Шам.

        Терористи који држе источни део Алепа такође су преко Азаза из Турске добијали наоружање, храну и муницију, а Курди су у минули четвртак пресекли саобраћајницу Алеп-Азаз.

        Курди тврде да турска артиљерија туче највећим калибрима и да се „отворио пакао“.

        Већ су се појавиле процене да је Турска већ одлучила да пређе „црвену линију“ и да је ово артиљеријска припрема за војни упад у Сирију.

        Ситуација је утолико затегнутија и неизвеснија што британски The Independent јавља да је Саудијска Арабија већ пребацила у турску војну базу Инџирлик и трупе, и ракетне системе, и ловце.

        Наводно је и шеф турске дипломатије – Мевлут Чавушоглу – већ потврдио да су Саудијци у Инџирлику.

        Чавушоглу је, иначе, изјавио да су аеродром Минех заузеле војне формације Курда повезане са партијом Демократски савез коју Анкара сматра терористичком и припретио да ће Турска против њих започети војне операције као што на територији Ирака ратовала против Курда које је прогласила припадницима Радничке партије Курдистана.

Турски „оклопњаци” на сиријској граници

Турски „оклопњаци” на сиријској граници

Ни сиријски војни врх неће седети скрштених руку.

Његове снаге су добиле наредбу да наставе напредовање у дубину провинције Рака у којој се налази главно упориште Исламске државе.

Сиријска армија је последњих дана успоставила контролу над целим низом насеља на граници између провинција Хама и Рака.

Агенција Reuters управо је пренела из Дамаска изјаву неименованог сиријског војног званичника: „Фронт у Раки је већ отворен“.

Ово је највероватније разлог што је шеф Пентагона, Ештон Картер, синоћ објавио да ће одреди командоса из арапских и неких европских земаља, чија дејства ће координирати Американци, помагати „локалним снагама“ да од Исламске државе преотму град Рака, центар истоимене провинције.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара