Регион

Пуповац Колинди: Неки у Загребу пљују према мени или ме поздрављају са „За дом спремни!“

ПРЕДСЕДНИК СРПСКОГ НАРОДНОГ ВЕЋА УПОЗОРИО НА УЧЕСТАЛЕ ПОРУКЕ МРЖЊЕ

  • У писму председници Хрватске навео да је за свега седам дана у центру Загреба доживео, а заједно са њим и његови пријатељи, комшије, студенти и сарадници који су се затекли у његовом друштву или близини, да непознати људи пролазећи пљуну на њега или да га поздрављају са „За дом, спремни!“ или да узвикују „Пуповац, четниче, иди у Србију“

        ПРЕДСЕДНИК Српског народног већа и саборски заступник Милорад Пуповац упутио је писмо председници Хрватске Колинди Грабар-Китаровић у којем је упозорио на нарастање атмосфере нетолеранције и поруке мржње према политичким, етничким и другим мањинама у Хрватској, пише „Јутарњи лист“.

        У писму на четири стране Пуповац је набројао случајеве претњи које из десних кругова трпе заговорници антифашизма, а све је више и случајева насиља, од чега није поштеђен ни он сам, наводи лист.

        Исто писмо добили су и премијер Тихомир Орешковић, председник Сабора Жељко Реинер, а како каже сам Пуповац о њему су обавештени потпредседници владе Томислав Карамарко и Божо Петров.

        „Представници мањина су још у мају упозоравали на пораст ксенофобије. Тада смо имали врло садржајан разговор с председницом, а како је њена и уставна дужност да штити људска права и права мањина, видевши да су негативне појаве све чешће, логично је било да се њој обратимо“, рекао је Пуповац.

        Пуповац је упозорио да неки на политичке расправе о Влади и њеном програму одговарају кампањом нетолеранције и мржње, а поруке појединих чланова Владе и Сабора доживљавају као подстицај и подршку за ту кампању.

        „Годинама, деценијама грађена толеранција и признавање политичких и идентитетских разлика тиме се разара пред нашим очима и прети да угрози елементарна демократска достигнућа, политичку стабилност и друштвену сигурност у нашој земљи“, написао је Пуповац.

        У писму се наводи да је у протекле две-три недеље више јавних особа, новинара, глумаца, режисера, верских вођа, политичара, активиста за људска права и невладиних организација „доживело претње и изливе говора мржње”, а у случају активисте за људска права Зорана Пусића прешло се с речи на дело и, уз графите у којима му се жели смрт, ножем су избушене гуме на његовом аутомобилу.

        „Јутарњи“ пише да оно што се у писму спомиње први пут податак је да је однедавно и Пуповац изложен отвореним увредама.

        „Навешћу пример властитог искуства у истом времену, јер сам у њему и сам искусио последице атмосфере нетолеранције и порука мржње у интензитету и у садржају на који их нисам искушавао ни у најгорим ратним годинама као што су биле 1991-1992. Наиме, у свега седам дана у центру Загреба доживео сам, а заједно са мном и моји пријатељи, комшије, студенти и сарадници који су се затекли у мом друштву или мојој близини, да непознати људи пролазећи пљуну на мене или ме поздрављају са ,За дом, спремни!’ или извикују ,Пуповац, четниче, иди у Србију’“, навео је Пуповац у писму.

Милорад Пуповац

Милорад Пуповац

Карамарко: Пуповац у Хрватској није угрожен, понекад зна да буде „незграпан“

Лидер ХДЗ и потпредседник хрватске владе Томислав Карамарко изјавио је да председник Српског народног већа Милорад Пуповац није угрожен у Хрватској и да као припадник српске националне мањине има максимална права.

Карамарко је рекао да осуђује било какве некултурне испаде према било коме.

„Међутим, Пуповац мора бити свестан да у Хрватској није угрожен, да као припадник српске националне мањине има максимална права и да ми суграђане српске националности ценимо, са њима радимо и сарађујемо и не правимо никакве разлике између Хрвата, Срба, Чеха, Италијана или Словака“, рекао је Карамарко новинарима у Загребу.

Он је додао и да Пуповац понекад зна да буде „незграпан“ у некој својој изјави.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара