Вијести, Свијет

Тајни састанак Израела и Палестине

flag-of-israel_full

Израелски и палестински преговарачи тајно су се састали током викенда, изјавио је палестински званичник, додавши да није до сада постигнут никакав преокрет.

Рунда преговора одржана је у суботу увече између Израелаца и Палестинаца, што је четврти састанак од како су преговори обновљени пре нешто више од месец дана, рекао је тај анонимни званичник.

Он је најавио да ће се још један састанак одржати сутра, по свој прилици, оптуживши Израел да није спреман ни за какав напредак. Исти извор није обелоданио када и где се очекује тај састанак.

Блискоисточни преговори обновљени су крајем јула у Вашингтону, захваљујући интензивним дипломатским напорима САД. Преговори сада теку под медијском блокадом на захтев америчког државног серектара Џона Керија, који је шест пута путовао у регион да би вратио две стране за преговарачки сто.

Израел је ослободио 26 палестинских затвореника који су већ дуго били у затвору, пред први билатерални састанак у Јерусалиму 14. августа, подсећа АФП. Та земља ће у укупно четири фазе ослободити 104 Палестинца, у зависности од напретка у преговорима.

Међутим, јеврејска држава је у исто време разљутила Палестинце најавом да ће изградити додатних 2.000 станова за јеврејске насељенике на окупираној Западној обали и у анектираном источном Јерусалиму.

Претходни преговори пропали су крајем септембра 2010. године, само неколко недеља након што су обновљени, јер Израел није хтео да замрзне ширење јеврејских насеља.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *