Вијести, Свијет

Тајфун „Вифа” бесни на обалама Јапана и Русије

Tajfun-Vifa

Стихија бесни на обалама Јапана и Русије. Тајфун „Вифа“, који је беснео у Земљи излазећег сунца, дошао је до југа Камчатке. На полуострову је објављено упозорење на опасност од олује. Спасиоци се налазе у режиму спремности за евентуалне ванредне ситуације. Раније је у Јапану у побеснелој стихији погинуло најмање 17 људи. А на АЦ „Фукушима-1“ после удара тајфуна забележен је скок нивоа радијације. У међувремену, на Камчатки знаке активности показује вулкан Кључевски.

Кључевски бесни. Стуб пепела винуо се на висину од 10 километара из кратера највишег активног вулкана у Евроазији. Облак пепела протеже се у граници од 250 километара. Кључевски избацује пепео већ трећи пут од почетка месеца – он се сматра једним од најактивнијих на планети. Међутим, материје које избацује не представљају никакву опасност по људе, тврди за „Глас Русије“ директор института за вулканологију и геодинамику Руске академије природних наука Хенрих Штајнберг:

Од активности Кључевског не прети никаква директна опасност насељеним местима. Најближе насеље се налази на 30 километара од подножја вулкана. То није опасно. Пепео може да падне, али у мањим количинама – неколико милиметара по квадратном метру. Авијација је друга ствар. Наравно, лајнери који се крећу према Аљасци, Јапану и Југоисточној Азији морају да заобилазе облаке од пепела.

Стручњаци непрестано прате ситуацију. Службе које осигуравају безбедност летова упозорене су на опасност коју пепео може представљати за моторе авиона.

У међувремену, због тајфуна „Вифа“ који се приближава из правца Јапана на Камчатки су укинути путнички авионски летови. Свирепи тајфун с лепим тајландским женским именом, који је добро размрдао Јапан, стигао је на југ полуострва. Тамо је објављена опасност од олује. Врхунац ваздушног удара ће бити данас у току дана (17. октобра), саопштио је „Гласу Русије“ начелник камчатског Хидрометереолошког центра Владимир Ковбасјук:

Извержение вулкана Плоский Толбачик на Камчатке

Рано јутрос на југозападу покрајине су забележени удари ветра ураганске снаге – до 40 метара у секунди. На читавом југу полуострва пада киша. Овај олујни ветар и падавине су у току дана почели да се шире на север.

У акваторији која се граничи с полуострвом Охотског мора и Тихог океана очекује се ураган. У неким рејонима таласи могу достићи висину троспратнице. Бродовласничким компанијама је наложено да предузму мере за осигурање безбедности бродских посада које се налазе на мору.

А у Земљи излазећег сунца у међувремену се процењује штета и броје нетрагом нестали. У централном делу Јапана је због распојасаности стихије погинуло 17 људи. На АЦ „Фукушима-1“ забележен је висок ниво радијације у води која се налази у дренажном тунелу. Он води ка океану, али ове воде не представљају опасност по Камчатку, тврди Владимир Ковбасјук:

Ово неће утицати на Камчатку због специфичности система океанских струја. Овим проблемом смо се бавили још пре неколико година кад се десила несрећа на „Фукушими 1“. Прво ће струје радиоактивне воде однети ка источној обали Америке и тек онда, помешавши се с другима, оне могу да се врате до обала Русије. Тренутно вршимо радијациону контролу и редовно меримо ниво радијације. Не видимо било каква прекорачења.

Највећим процуривањем радијације на „Фукушими-1“ сматра се отицање заражене воде у августу ове године. Тада је у околне воде доспело 300 тона заражене течности. Вода је цурила кроз пукотине које су настале услед корозије. Сад је планирано да се тамо уграде нови надземни резервоари с дном од чврстих метала. По мишљењу стручњака, то ће помоћи да се реши проблем повременог процуривања радиоактивне воде.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *