Вијести, Свијет

Светске престонице притискају Америку због задуживања

4_283

Вашингтон – Јесење заседање Међународног монетарног фонда и Светске банке, прошле године обележено кризом еврозоне, сада се припрема под још већим притиском због тешке финансијске ситуације у САД. Директорка ММФ Кристин Лагард упозорила је, уочи окупљања заказаног за четвртак, на опасности по глобалну економију уколико САД не нађу решење за своју финансијску блокаду. Апели Вашингтону стижу из Пекинга, Москве, од лидера Азијско-пацифичке иницијативе…

Уколико буџетска блокада на релацији Бела кућа – Конгрес под хитно не буде решена подизањем „плафона“ америчког задуживања, САД већ 17. октобра остају без новца, а остатак света се суочава са кризом сличном, или чак гором, од оне из 2008. године. Изрази забринутости стижу из друге највеће светске економије, Кине, која држи велике количине америчких владиних обвезница, што је чини важним кредитором Вашингтона:

„Надамо се да ће САД, пре 17. октобра, предузети кораке да се реши спор око лимита задуживања, избегне банкрот и осигура безбедност кинеских инвестиција у САД“, навео је Џу Гуангјао, заменик кинеског министра финансија, истичући да је важно да Америка, којој „откуцава сат“, као највећа светска економија и емитер најважније светске валуте, сачува кредибилитет својих државних обвезница.

Али решење није на видику. Због немогућности да председник Обама и конгресни лидери постигну споразум око подизања нивоа задуживања, америчка влада је већ затворила многе операције, а око 700.000 запослених је на неплаћеном одсуству, а уколико се до средине овог месеца не постигне договор, САД остају без новца за плаћање рачуна.

Лагардова је, стога, амерички споразум о подизању нивоа задуживања окарактерисала као „критичну мисију“. Обраћајући се студентима у Вашингтону, она је истакла да неизвесност око америчког буџета и плафона задуживања не само да штете самим САД, већ никако не иду наруку ни међународним тржиштима.

Актуелни лимит задуживања САД је 17 билиона долара, и уколико се он под хитно не подигне, највећа светска економија може званично да прогласи банкрот. Америка дневно позајмљује две милијарде долара више него што зарађује, и економисти се јеже од помисли шта чека САД и свет после 17. октобра.

Долар би се, према проценама аналитичара, нашао у слободном паду, међународно тржиште би колабирало, заједно са америчким владиним обвезницама, које више не би биле привлачне. Кредитни рејтинг САД пао би на најнижи ниво.

Путин разуме Обаму

Председник Русије Владимир Путин и други лидери земаља Азијско-пацифичке економске сарадње желе успех САД у превазилажењу кризе: – Мислим да је потпуно разумљиво што председник САД није дошао овамо на самит. Да сам ја на његовом месту, такође не бих дошао – рекао је Путин.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *