Вијести, Регион

Шиптари обновили пројекат “Источно Косово”

klinton-taci

Окупиране територије – Две најјаче албанске лобистичке организације на скуповима одржаним крајем септембра као главну тему истакли припајање југа Србије окупираним територијама.

Организација “Источно Косово” из Швајцарске угостила је ових дана челнике шиптарских лидера са југа Србије, међу којима и председника општине Бујановац Нагипа Арифија, док је председник општине Прешево Рагми Мустафа истовремено боравио на прослави 17. годишњице оснивања непрофитне огранизације “Албанско-амерички национални савет” у Америци.

Обе организације за циљ имају само једно: сви Албанци у једној држави.

Организација “Источно Косово” бави се “унапређељем права” Шиптара у Прешевској долини, док упућени тврде да политички заступа циљ да се југ Србије припоји окупираним територијама.

Граница на Ибру

Посланик Демократског савеза Косова у парламенту у Приштини Лутфи Хазири затражио је да то тело усвоји нацрт Резолуције о „источном Косову“, којом се тражи да се окупираним територијама врате границе из 1956. године.

„Општине Прешево и Бујановац у целини и рурални део општине Медвеђа треба да припадну Косову, док би општина Лепосавић требало да припадне Србији, изузимајући села у тој општини која су насељена Албанцима“, изјавио је Хазири, уз констатацију да Прешевска долина, заједно с планинама Карадак и Голак, треба да буде део окупираних територија.

„Граница на Ибру, у Митровици, једино је постојала у време фашистичке окупације Косова, и никада пре ни после тога“, додао је Хазири.

Међу званицама које су присуствовале свечаној вечери Албанско-америчког националног савета у Њујорку били су премијер Албаније Еди Рама и Хашим Тачи, ранији председник Албаније Бујар Нишани, као и политички представници Албанаца из Македоније и Црне Горе.
Албанске инвестиције

„Рагми Мустафа је пре вечере о проблемима Албанаца у Прешевској долини разговарао и с почасним члановима Албанско-америчког националног савета, замеником помоћника државног секретара САД Филипом Рикером и конгресменком Елиот Енгел“, саопштено је из кабинета председника општине Прешево, који се у петак вратио из САД.

Почасни чланови албанско-америчког националног савета, који иначе има за циљ да “охрабрује мир и економски развој Балкана”, су бивши председник САД Бил Клинтон и бивши британски премијер Тони Блер.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *