Вијести, Свијет

Сунце полудјело, окреће му се магнетно поље

001609

НАСА је упозорила да се на основу појава на нашој звијезди уочених у опсерваторијама широм свијета очекује да се цијело магнетно поље Сунца преокрене.

Магнетно поље Сунца ускоро ће потпуно да се преокрене, што ће изазвати велике поремећаје на његовој површини.

Ово су јуче саопштили научници из НАСА на основу података из опсерваторија широм свијета које прате Сунчеву активност.

Ово преокретање се, иначе, дешава сваких 11 година и коинцидира с највећом соларном активношћу, тј. соларним максимумом. Посљедица ове џиновске промјене полова су велике ерупције на површини Сунца, које, ако нам се „посрећи“ (ако крену у нашем правцу), могу да изазову велике магнетне олује на Земљи и угрозе рад телекомуникационих уређаја.

– Изгледа да нас потпуно преокретање магнетног поља Сунца чека за три до четири мјесеца. Ова промјена имаће велики утицај на цио Сунчев систем – каже Тод Хексема са Универзитета Станфорд.

Ефекти ове промјене биће толико велики, упозоравају научници, да ће се осјетити и иза Плутона, а могу утицати на космичке зраке, који пак могу да промијене климу на Земљи.

Научници већ деценијама прате ове промјене магнетних полова, али их још не разумију у потпуности. Највише их је збунила неправилност у овом процесу, тачније чињеница да је један магнетни пол Сунца већ прошле године, почео да мијења положај.

– Тренутно постоји дисбаланс између сјеверног и јужног пола. Сјевер је већ у транзицији, а југ још није почео да се помјера. Не разумијемо зашто се то дешава – каже Џонатан Сиртен, научник Центра за свемирске летове НАСА.

Поље утицаја Сунчевог магнетног поља, познато и као хелиосфера, протеже се милијардама километара иза Плутона, све до тачке у којој је сада сонда Војаџер.

Хелиосфера, односно њен средишњи појас, служе као баријера космичким зрацима, честицама велике енергије које близином блиском брзини свјетлости путују свемиром послије супернове или других драматичних догађаја у галаксији. Ови зраци представљају пријетњу астронаутима и свемирским летјелицама, а неки научници сматрају да могу да утичу и на климу на Земљи.

Свака промјена намагнетисања Сунца утиче и на хелиосферу, односно на заштиту од космичког зрачења. Колико ће ова замјена полова која нам предстоји утицати на нашу климу, остаје да видимо.

Забиљежене три промјене полова

Магнетограми на Станфорду прате поларни магнетизам Сунца од 1976. године и досад су забиљежили три промјене полова.

– Поларна магнетна поља Сунца слабе, дођу до нуле, а онда се поново појаве, само с другачијим поларитетом. Ово је уобичајени дио соларног циклуса – каже соларни физичар Фил Шерер са Станфорда.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *