Вијести, Свијет

Сукоби демонстраната и полиције у Истанбулу

001852
На тргу Таксим у Истанбулу у попдневним сатима и даље трају сукоби полиције и демонстраната, а око централног истанбулског трга налази се више хиљада људи, јавио је Тањугов извјештач са лица мјеста.

Јаке полицијске снаге су јутрос око шест сати започеле акцију чишћења трга Таксим од екстремних група, растеравши их уз употребу пендрека, водених топова и сузавца. Демонстранти су се одатле повукли у оближњи Гези парк, да би око подне сукоби били настављени и још трају.

Учесниси протеста против преуређења парка Гези, гдје је формиран камп са пуно шатора, рекли су Тањуговом извјештачу, да полиција њих не дира, јер су ту углавном стационирани чланови еколошких организација и студенти. Они су, како кажу, за мирне протесте, нису дошли да би рушили турског премијера и да полиција , „уклања“ екстремне групе, које праве сукобе.

У кампу, у парку Гези, гдје власти хоће да направе војни музеј, али и шопинг центар, направљена је читава мала комуна, која је спремна, како кажу, ту да остане и брани парк.

Представник Геоактив центра у Турској Кемал Атила је казао да та организација не тражи пријевремене изборе већ одустајање од градње војног музеја и тржног центра умјесто парка.

Та организација има представнике у савјету невладиних организација и учесника протеста, који ће се, како је најавио, највјероватније сутра у Анкари састати са Ердоганом и покушати да ријеше проблем око уређења парка.

Тај центар, како је рекао, ипак се не слаже са начином владавине Ердогана, наводећи да „не желе да им у Турској власт говори како треба да се облаче, шта да пију, како да воде љубав и колико дјеце треба да имају“.

Санем Кнај је рекла да је прави разлог за почетак протеста, прије 12 дана, свакако преуређење централног парка Гези и да власт и полиција нису реаговали на прави начин већ да су само погоршали ствар.

Међу радикалним учесницима протеста, судећи према обиљежјима, могу се видјети и припадници радикалног исламизма, али и марксисти, лењинисти, ултралевичари и друге групе. Међу демонстрантима су и млади са капуљачама и маскама за заштиту од сузавца, бацају се каменице, пјева се и игра уз музику, вијоре се заставе…

Осим објашњења да је један од главних разлог за незадовољство и немире покушај наметања конзервативних вјерских правила, с друге стране се чују и тврдње да иза радикализације протеста стоји Сирија и алевити, шиитска вјерска група којој припада и дио Курда, зато што Ердоган, који је сунит, подржава сиријске побуњенике.

Оцјењује се и да појединим турским тајкунима такође одговара Ердоганова смјена, јер су у периоду претходне власти инвестирали много капитала у индустрију и у туризам, што послије Ердогановог доласка на власт нису могли да наплате.

Упркос свему, међу саговорницима је мало оних који вјерују да ће у Турској доћи до ванредних избора, прије него што буду одржани локални заказани за март 2014. године, прије свега зато што Турска има изузетно јаку економију која је по привредном расту сврстана на друго мјесто одмах иза Кине.

Поред огромног економског напретка који је Турска постигла током вођства владајуће АКП Тајипа Ердогана и демократизације друштва демонстранти много тога замјерају актуелној власти и оптужују га за увођења исламизма у секуларну Турску државу.

Сличан покушај рушења Ердоганове АКП је био и 2007. године након чега су расписани избори на којима је Ердоган убједљиво побиједио.

Турски премијер позвао је данас демонстранте да се повуку из централног истанбулског парка Гези.

Током 12 дана протеста који су се проширили и на Анкару, Измир, Адан и Газиантеп, живот су изгубила три млада демонстранта и један полицајац, а повређјено је близу 5.000 демонстраната и око 600 полицајаца.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *