Вијести, Свијет

Сукоб студената и полиције, запаљен факултет у Каиру

Каиро – Египатски студенти који подржавају забрањени покрет Муслиманска браћа сукобили су се у суботу с полицијом када су током испита упали у зграду факултета Универзитета Ал-Азар у Каиру и запалили је, известили су медији.

Пожар је захватио два спрата зграде економског факултета, али су ватрогасци успели да га обуздају, јавља ББС.

Студентски активиста Шаима Мунир, члан исламистичког покрета ,,Студенти против државног удара”, рекао је да је у сукобу с полицијом убијен један присталица Муслиманске браће, покрета који су египатске власти протекле седмице сврстале на списак терористичких организација, мада снаге безбедности демантују да је било жртава.

egypt-11-300x168

Дневник Ал-Ахрам извиестио је да су сукоби студената и полиције избили када су снаге безбедности бациле сузавац како би растерале студенте који су се окупили како би спречили колеге да уђу у зграду факултета ради полагања испита.

Демонстранти су бацали каменице на полицију и запалили гуме.

Окршаји су уследили после великих протеста у петак широм Египта, након проглашења Муслиманске браће за терористичку организацију и забране рада тог покрета.

Протести су прерасли у насиље, у коме је погинуло пет, а ухапшено 265 људи.

Египћане наредне године очекује референдум о новом нацрту устава, у јануару, а средином године и парламентарни и председнички избори.

Нацрт устава израђен је након што су привремене војне власти суспендовале претходни устав, који је био донет у време председника Мохамеда Морсија.

Морси је био први демократски изабрани председник Египта, пошто је 2011. године свргнут вишедеценијски лидер Хосни Мубарак, али га је после годину на власти свргнула војска, уз подршку милиона Египћана.

Извор: Побједа

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *