Вијести, Регион

Реаговање поводом напада на дневник Вијести – Ђукановић: Бачена рукавица у лице држави

Подгорица – Представници власти, опозиције, страних амбасада, невладиног сектора и медија осудили су напад на дневни лист Вијести, који се догодио у четвртак у касним вечерњим сатима, када је на зграду у којој се налази та медијска кућа бачена експлозивна направа.

Огорчење

Предсједник Филип Вујановић огорчен је, како је рекао, нападом на редакцију Вијести оцјењујући да је ријеч о примитивизму оних који су се на то одлучили.

– Обавезе државе су да, борећи се за истраживачко и слободно новинарство и слободу новинара и медија, учини све да се извршиоци открију, да се поступак максимално ажурно и брзо заврши и да се извршиоци казне примјерено ономе што ће бити порука свима – навео је предсједник Вујановић.

Премијер Мило Ђукановић осудио је синоћњи напад на редакцију Вијести, али и недавно бацање бомбе на стан начелника барске полиције Милоша Радуловића.

Bacena-bomba-na-Vijesti-2612-2013-Stefan-Labovic-80-300x183

– Сматрам да оно што се догодило у посљедњих неколико дана, да се на тај начин баца рукавица у лице држави. Очигледно да одређене структуре у црногорској држави сматрају да се на тај начин могу шегачити са државом Црном Гором. Полиција и тужилаштво ће морати да, поред декларативне опредјељености, докажу и компетентност да се суоче са тим проблемима.Илиће бити мијењани. Јер се не можемо доказивати само политичком декларацијом да станемо томе на пут. Ако нијесмо способни да станемо томе на пут остављамо утисак да губимо рат са криминалом – казао је Ђукановић гостујући у емисији „Жива истина“ Телевизије Атлас.

Предсједник Скупштине Ранко Кривокапић поручио је да држава коначно мора да има криве, осуђене извршиоце и налогодавце.

– У држави која је кандидат за Европску унију и која узима себи епитет да је лидер у интеграцијама, такве ствари су бити или не бити даљег развоја демократије у држави. То је удар на институције које чине темељни стуб институција демократије. Слободна штампа је темељна институција демократије – казао је Кривокапић.

Криминални акт

Потпредсједник Владе и министар правде Душко Марковић оцијенио је да је ријеч о криминалном акту. Марковић је надлежним институцијама поручио да морају радити на расвјетљавању случаја.

– Ово је гнусни напад на Вијести и све запослене те медијске куће. И поводом напада на начелника барске полиције Милоша Радуловића казао сам да криминалне структуре у Црној Гори постају све нервозније. Очигледно им сметају медији и ово је озбиљно упозорење да наше активности морамо снажно наставити – поручио је Марковић.

Министар унутрашњих послова Рашко Коњевић истакао је да ће, уколико истрага о нападу на Вијести у пристојном временском периоду не да резултате, ресор на чијем је челу подвући професионалну, а не политичку одговорност.

– Овдје политика не треба да истражује ко је бацио експлозивну направу. У овој држави постоје институције, које се баве овим послом и оне независно од политике треба то да утврде. Они који то не могу да ураде морају препустити мјесто некоме ко мисли да то може – поручио је Коњевић.

Из Министарства за људска и мањинска права поручено је да овакви инциденти не смију анулирати наше заједничке напоре на изградњи модерног и демократског  друштва.

Стране мисије

Хитну истрагу захтјевају из Делегације Европске уније у Подгорици, Мисије ОЕБС-а, амбасада Сједињених Америчких Држава и Велике Британије.

Делегација ЕУ очекује да ће надлежни државни органи одмах истражити и кривично гонити починиоца тог, како су навели, неприхватљивог напада.

Синдикат медија сматра да је бацање експлозивне направе на редакцију дневника Вијести очекивано, с обзиром да држава годинама толерише „невиђено насиље над новинарима“. Из Синдиката су позвали државни врх да престане са давањем „лицемјерних изјава о оштрој осуди напада на новинаре и медијске куће“. И Медијски Савјет за саморегулацију осудио је  напад на Вијести и позвао МУП да хитно пронађе починиоце.

Бацање експлозивне направе на просторије Вијести осудили су и Позитивна Црна Гора, Бошњачка странка и више невладиних организација.

Расвјетљавање напада биће приоритет полиције

Откривање одговорних за бацање експлозивне направе на редакцију Вијести, биће један од најважнијих приоритета Сектора криминалистичке полиције и Центра безбједности Подгорица – поручио је директор Управе полиције Славко Стојановић.

– Полиција ће, у сарадњи са Тужилаштвом, предузети све законом прописане активности из своје надлежности како би починилац био идентификован и процесуиран. Напад на редакцију Вијести је и напад на право слободног мишљења и изражавања, што представља једно од основних права демократског друштва – рекао је Стојановић.

Управа полиције, како је саопштено, интензивно ради како би расвијетлила ко је бацио експлозивну направу.

Извор: Ђ. Ћорић, Побједа

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *