Свијет

Стратфор: Вашингтон неће дозволити никакво зближавање Немачке и Русије

ФРИДМАН: САВЕЗУ БЕРЛИНА И МОСКВЕ СЕ ПРОТИВЕ И ДРУГИ У ЕВРОПИ, НАЈВИШЕ ПОЉСКА И ФРАНЦУСКА

         ЈАЧАЊЕ партнерских односа између Немачке и Русије оснажило би обе земље, али такад развој догађаја представљао би претњу интересима САД – оцено је оснивач Stratfor Џорџ Фридман.

         Он руководи највећом америчком приватном обавештајно-аналитичком компанијом за коју многи с разлогом говоре да је „CIA у сенци”. Утолико је индикативније што је у интервјуу Deutsche Wirtschafts Nachrichten указао:

         „Немачка се данас налази под огромним притиском и веома је економски рањива, па јој је неопходна активна сарадња са другим земљама. Међутим, Берлин је у избору партнера прлично ограничен. Јер, највећу корист би имао од свестраног зближавања са Русијом, али зна да би то изазвало огромног незадовољство САД”.

Стратфор: Вашингтон неће дозволити никакво зближавање Немачке и Русије

Стратфор: Вашингтон неће дозволити никакво зближавање Немачке и Русије

Фридман чак отворено тврди да је важан циљ Вашингтона, од чије реализације неће одустајати, управо онемогућавање отопљавања између Немачке и Русије:

„Сједињене Државе нису једина земља која тежи да спречи успостављање сарадње између Москве и Берлина. У Европи постоји још доста джава које су против савеза Немачка-Русија. Међу љутим противницима таквог савеза су Пољска и Француска”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара