Вијести, Свијет

Стоjим пред вама са срцем коjе jе сломљено и читава нациjа плаче са мном

У ЈЕРУСАЛИМУ САХРАЊЕНА ЧЕТВОРИЦА ЈЕВРЕЈА УБИЈЕНА У ПАРИСКОЈ ПРОДАВНИЦИ КОШЕР-ХРАНЕ

  • Председник Израела Рувен РИВЛИН: „Европски лидери морају чврсто и активно да обнове осећај сигурности за Јевреје у Европи. Не можемо дозволити да се у 2015. – 70 година после краја Другог светског рата – Јевреји плаше да шетају улицама Европе са капама на темену и цицитом“

         ХИЉАДЕ људи окупиле су се данас на највећем гробљу у Јерусалиму, на сахрани четворице јеврејских талаца, убијених у петак у терористичком нападу на кошер-супермаркет у Паризу, Јоава Хатаба, Јохана Коена, Филипа Брахама и Франсоа-Мишела Саада.

         Погребна процесија кренула је у подне по локалном времену у присуству председника Израела Рувена Ривлина, премијера Бењамина Нетањахуа, вође опозиције, Исака Херцога, министара и посланика.

         Тела жртава увијена у молитвене шалове стигла су рано јутрос авионом израелске компаније ЕЛ АЛ у Израел, у пратњи породица које су замолиле да убијени, иако нису грађани јеврејске државе, буду у њој сахрањени.

          „Нисмо овако желели да вас дочекамо Светој земљи, нисмо желели да вас видимо тако да се враћате у државу Израел и њен главни град Јерусалим“, рекао је Ривлин ожалошћенима, истакавши „Желели смо вас живе. Стојим пред вама са срцем које је сломљено, тресући се и у болу и читава нација плаче са мном“.

          „Европски лидери морају чврсто и активно да обнове осећај сигурности за Јевреје у Европи. Не можемо дозволити да се у 2015. -70 година после краја Другог светског рата – Јевреји плаше да шетају улицама Европе са капама на темену и цицитом“, рекао је Ривлин, алудирајући на традиционалне капе којима религиозни Јевреји покривају теме и њихове делове одеће.

         Нетањаху је истакао потребу за јединственим ставом против терора.

          „Њихови животи су прекинути у нападу мржње, али нећемо трошити речи на гнусног убицу, ни на друге убице који су убили невине људе у Француској“, рекао је Нетањаху истакавши: „Годинама сам говорио и поновићу данас – то нису само непријатељи јеврејског народа, већ непријатељи човечанства у целини. Дошло је време за све цивилизоване људе да се уједине и искорене те непријатеље из наше средине. Мислим да већина (светских лидера) разуме или бар почиње да схвата да тај терор почињен од стране екстремистичког ислама представља јасну и присутну претњу миру у свету у коме живимо“.

         Напад који се догодио у петак дубоко је потресао јеврејску заједницу у Француској и Израелу.

          „И док су прошле недеље и месеци доказали да терор не прави разлику између крви, не можемо избећи чињеницу да тај тероризам директно циља јеврејски народ“, нагласио је Ривлин, али је објаснио да иако је Израел домовина свих Јевреја повратак у ту земљу не би требало да буде резултат разарања, очаја терора и страха, већ љубави према тој земљи.

         Двадестдвогодишњи Коен, који је радио у супермакету годину дана, убијен је док је покушавао да заустави нападача Амеди Кулибалија, лојалног Исламској држави, да не убије трогодишње дете. Хатаб (21) је студрао је Паризу, а био је син рабина из Туниса. Брахам (45) је био компјутерски инжењер. Имао је четворо деце. Саада (64) је био менаџер пензијског фонда. Његово двоје деце живе у Израелу.

Председник Израела Рувен Ривлин

Председник Израела Рувен Ривлин

После њиховог убиства несумњиво је да су многи француски Јевреји у дилеми остати или се преселити у Израел. Израелски лидери су апеловали да се уселе, а француски су настојали да их увере да ће их заштитити.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *