Вијести, Свијет

Србија црна рупа шпијунирања САД

023862

Америчка Национална агенција за безбједност пресрела је само у току марта око 97 билиона дигиталних података. У Србији минимално прикупља информације.

Србија је једина земља на планети која је на мапи НСА обиљежена црном бојом, што значи да је најмање шпијунирана и с минималним бројем пресретаних и снимљених информација.

Британски „Гардијан“ дошао је у посјед мапе о надзору агенције НСА у земљама свијета у којима прикупља информације о свим врстама комуникација које се достављају осталим обавјештајним агенцијама, од електронске поште до телефонских позива, што укључује и размјену порука на друштвеним мрежама Фејсбук, Твитер и другима. Обавјештајне агенције тако добијају телефонске бројеве, дужину трајања позива, јединствени серијски број мобилног телефона и потенцијалну локацију учесника у разговору. На тај начин, безбједносне службе повезују потенцијално опасне особе и надзиру с ким, колико и одакле разговарају или се дописују.

Америчка агенција је Србију, једину на мапи свијета, означила црном бојом. Истовремено, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска означене су зеленом, што значи већи степен шпијунаже од НСА, док је Косово издвојено из Србије и обиљежено наранџастом бојом, што је у рангу са Индијом, Кином и Египтом, из којих је НАС пресрела убједљиво највише података. Према ријечима Драгана Јовановића, замјеника шефа Одељења за високотехнолошки криминал СБПОК-а, означавање Србије као „неинтересантне земље“ може да значи само две ствари. „Прво и основно је да Американци о Србији знају довољно тога, па им није неопходно накнадно праћење и шпијунирање. С друге стране, ово пресретање информација тиче се питања националне безбједности САД, па је могуће да су Американци снимали Србију, видјели да од нас нема потенцијалне опасности и обуставили даљи надзор „, истиче Јовановић.

Криминолог Игор Пешић каже да је Србија позната као земља-сарадник америчких служби и да нема потребе за електронским надзором.

„Познати су случајеви изузетно битних државних функционера попут Јовице Станишића и његових састанака са америчким агентима, или Момчила Перишића, који је због сарадње са ЦИА ухапшен на Ибарској магистрали. И даље нису откривени људи који су од распада Југославије константно одавали државне тајне Американцима. Због тога, не чуди ме што Србија није интересантна, они о нама већ све знају“, каже Пешић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *