Вијести, Свијет

Споразум са Русијом спасао Украјину банкрота

Кијев – Украјински премијер Микола Азаров описао је јуче руски пакет помоћи вредан 15 милијарди долара као историјски договор који ће бившој совјетској републици повратити економски раст, док демонстранти у Кијеву и даље протестују због „продаје“ Москви, јавља Ројтерс.

Украјински и руски председници Виктор Јанукович и Владимир Путин обелоданили су план помоћи Кијеву у уторак, после разговора у Москви. Договор такође укључује снижење цене руског гаса Украјини за око трећину.

„Шта би чекало Украјину? Одговор је јасан: банкрот и друштвени колапс“, рекао је Азаров члановима. „Какав би тобио новогодишњи поклон народу Украјине.“

„Шеф државе успео је да договори снижење цене гаса већ од 1. јануара па све док уговортраје“, рекао је Азаров подразумевајући споразум који истиче јануара 2019. „То нам омогућава оживљавање економског раста.“

Микола Азаров: Омогућен нам је економски раст Фото Ројтерс

Микола Азаров: Омогућен нам је економски раст Фото Ројтерс

„Председник је добио уговор под изузетно повољним условима кредитирања украјинске привреде, што нам омогућава да спроведемо свеобухватне планове економске модернизације“, рекао је Азаров.

Он је такође рекао да ће предложити обарање корпоративног пореза од 19 одсто за један проценат и да ће наставити да повећава социјалну потрошњу.

Демонстранти који логорују на главном тргу у Кијеву већ четири недеље захтевају оставку председника Јануковича после његовог изненадног одустајања од споразума са ЕУ и наглог приближавања Москви.

Русија је јуче оптужила Запад да притиска Украјину и поред споразума склопљеног са Москвом. Русија је „изненађена покушајима отвореног притиска на украјинску владу који се настављају упркос одлукама донетим у уторак у Москви“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров пред члановима горњег дома парламента.

Он је демантовао да је Москва притискала Кијев. „Никога ништа не присиљавамо. Ми смо против притисака европских народа за лажни избор ’са нама или против нас.”

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *