Вијести, Регион

Чаушевићу 45 година због тероризма, Палисламовић ослобођен!

Због терористичког напада на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године Харис Чаушевић је осуђен на 45 година затвора, док је Насер Палисламовић ослобођен.

Износећи завршне ријечи у овом предмету, подсјетимо, тужилац је рекао да су бројни свједоци и материјални докази, као и налази вјештака, доказали да су оптужени свјесно и са намјером починили кривично дјело тероризам.

Харис Чаушевић

Харис Чаушевић

Чампара је подсјетио да је том приликом погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко рањена полицајац Едина Хиндић, а да је више полицајаца задобило лакше тјелесне повреде. Том приликом причињена је и огромна материјална штета на згради Полицијске станице у износу од 506.000 КМ, док на околним стамбеним и пословним објектима, те оштећеним возилима штета износи 213.000 КМ.

Тужилац је цитирао више изјава свједока који су потврдили да су се Чаушевић и Палисламовић добро познавали и да су дуго припремали терористички чин, који је извршен у тренутку одржавања вјерског скупа Ајватовица, када је појачано присуство полиције.

„Свједоци и вјештаци су потврдили да су оптужени поставили 12 килограма експлозива пентрит, што одговара количини од 20 килограма ТНТ-а. Свједок Аднан Харачић је изјавио да му је Чаушевић рекао да ће извршити терористички чин у намјери да убије све полицајце, јер се мора осветити за хапшење ‘брата’ Ријада Рустемпашића“, рекао је Чампара.

Он је навео да су оптужени имали за циљ присиљавање органа власти БиХ да нешто изврше, као и озбиљно застрашивање становништва и дестабилизацију основних политичких, уставних и друштвених структура БиХ.

Према ријечима тужиоца, свједоци су потврдили да су оптужени дијелили иста идеолошка убјеђења, да су били „оптерећени“ борбама у Ираку и Авганистану, те да су често причали о џихаду.

Супруга Насера Палисламовића је у свом свједочењу рекла да је „он спреман на све“.

На основу изјава свједока, код Чаушевића је пронађена и велика количина сакривеног оружја, а прегледом рачунара које је користио нађени су разни инкриминирајући фајлови у којима су била упутства за прављење експлозивне направе, те његове фотографије са оружјем.

Код Палисламовића је пронађена и књига са упутствима за прављење експлозивне направе.

Извор: РТВРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *