Вијести, Свијет

СПД одобрио почетак преговора о влади с Mеркеловом

112430

БEРЛИН – Делегати Социjалдемократске партиjе (СПД) су на данашњем партиjском конвенту, упркос противљењу и критикама чланства и своjих традиционалних бирача, подржали одлуку врха партиjе о почетку коалиционих преговора за формирање владе с победницима – демохришћанима, канцеларке Aнгеле Mеркел.

Tако jе отворен пут за преговоре о новоj влади „велике коалициjе“, другоj по реду с Mеркеловом на челу, коjи би, како jе већ наjављено, могли да почну у среду, да траjу до половине или краjа новембра и онда jош jедном да о томе гласа око 470.000 СПД-чланова, преносе данас немачки медиjи.

На партиjском конвенту СПД данас се од 235 делегата, 204 изjаснило за разговоре о влади „велике коалициjе“.

Партиjски конвент jе наjвише тело одлучивања СПД коjе се састаjе између партиjских конгреса и на затвореним седницама расправља о одређеним темама.

Челници СПД су, како произилази из докумената у коjе jе магазин „Шпигел“ имао увид, сачинили десет захтева за Mеркелову, коjи се, како се већ дуже у дискусиjама чуjе, односе на минималну цену рада од 8,5 евра по сату, анулирање разлике у плаћању за исти посао жена и мушкараца, више жена на водећим позициjама, увођење пореза на финансисjке трансакциjе, веће инвестициjе у образовање и инфраструктуру, jаче запошљавање у зони евра, бољи пензиjски систем, стратегиjу провредног раста Eвропе……

Председник СПД Зигмар Габриjел наишао jе на озбиљне критике чланства ове наjстариjе немачке партиjе због планова о влади „велике коалициjе“ с Mеркеловом.

И док jедни говоре да би преговори могли да траjу цео новембар, таблиод „Билд“ пише да Габриjел жели да „дода гас“ и да се коалициони преговори окончаjу већ до партиjског конгреса СПД, коjи ће бити одржан од 14. до 16. новембра у Лаjпцигу.

Mедиjи, истовремено, наводе да народ, коjи jе изашао на изборе 22. септембра, очекуjе до краjа ове године формирање нове немачке владе, а не, како jе то генерални секретар СПД Aндреа Налес рекла – почетком 2014. године.

Између демохришћана и социjалдемократа има више спорних тема-лево крило СПД инситира на подизању пореза за богате, рецимо, а привредно крило Хришћанско-демократске униjе jе против увођења минималне цене рада, jер би то, сматраjу демохришћани, закочило привредни раст.

Уколико СПД и демохришћинаи, као што се очекуjе, до краjа године формираjу владу, онда ће они у немачком Бундестагу имати више од 80 одсто посланичких места, а опозициjа, коjу ће чинити Зелени и Левица, око 20 одсто гласова.

Указуjући на могући мали значаj опозициjе, медиjи преносе да jе, рецимо, за покретање инициjативе за формирање одређене истражне парламентарне комисиjе или за проверу неког закона у Савезном уставном суду минимално потребно 25 одсто гласова, али и да су владаjуће партиjе расположене да на ту тему разговараjу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *