Вијести, Свијет

Шојбле: Нема пречица за Грчку

akropolj_560_300

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле, који је посетио грчку престоницу у време масовних уличних протеста, поручио је да нема пречице за неопходне реформе у Грчкој.

Шојбле, који је у Грчкој први пут од избијања финансијске кризе 2009, навео је да је Атина остварила импресиван напредак у напорима да уравнотежи државни буџет, упозоравајући, ипак, да презадужена Грчка нема другог избора него да настави са болним реформама, преноси агенција АП.

– Не постоји заобилазни пут за структурне и фискалне реформе… Нема пречице – рекао је министар.

Више од 4.000 полицајаца распоредјено је данас у Атини због посете немачког министра, дан након што је грчки парламент усвојио одлуку о отпуштању више хиљада службеника у јавном сектору. Грчка полиција је претходно забранила демонстрације током посете Шојблеа, који ће се састати са премијером Антонисом Самарасом и другим високим грчким званичницима.

– Имамо поверења у то што Грчка ради… Али, наравно да морамо да инсистирамо да се настави да тешким реформама – поручио је Шојбле.

Грчка је приморана на серију болних реформи током протекле четири године, у замену за 240 милијарди евра помоћи од Европске уније и Медјународног монетарног фонда. Откази и резање плата и пензија тешко су погодили Грке и изазвали масовне протесте и штрајкове.

Грчка већ шесту годину пролази кроз рецесију, уз незапосленост од 27 одсто, и не очекује се да ће остварити привредни раст пре 2014.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *