Вијести, Свијет

Софија се од Турске ограђује „бугарским зидом“ дугим 30 километара

vasil-marinov

Бугарска влада донела је одлуку да на граници са Турском код града Јелхова у Јамболској области постави ограду дугу 30 километара.

„Ограда неће бити постављена да би одвраћала избеглице и враћала их назад, ми смо против такве политике. То се чини да би се повећао ниво заштите бугарске границе“ – рекао је заменик министра унутрашњих послова Бугарске Васил Маринов, додавши да ће објекат државну касу коштати око 5 милиона лева (2,5 милиона евра).

На ванредном заседању владе предвиђеном за 21. октобар биће донета одлука о издвајању додатних 27 милиона лева (13,5 милиона евра) ради контроле доласка миграната из земаља Блиског Истока и Северне Африке.

На основу информација бугарског МУП-а, на територији те земље тренутно борави 6,5 хиљада избеглица од којих већину чине грађани Сирије.

Иначе, бугарски имиграциони центри су препуни, тако, нпр. у транзитном центру села Пистрогор, које се налази 15 километара од границе са Турском, борави 470, а његов капацитет је 360 места.

То је, иначе, пријемни пункт за избеглице, где им се предочавају њихова права и како да стекну статус избеглице. Затим имигранти морају добити медицинску књижицу и – ако је потребно – примити вакцину против вирусних обољења.

Сваког месеца корисници центра добијају око 30 евра које могу да потроше у локалној трговини где се налази све што је неопходно за живот.

Избеглице саме спремају храну, а у набавци намирница им помажу Црвени крст и хуманитарне организације.

Забрањено је да се камп напушта више од три дана.

Уколико се то деси, прекршиоце пријављују полицији након чега почиње трагање за њима.

Потребно је чекати неколико месеци до годину дана да би се стекао статус избеглице у Бугарској.

Ко добије тај статус – може се запослити и отпочети нови живот.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *