Вијести, Свијет

Сноуден прихватио азил Венецуеле?

030812

Одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден прихватио је политички азил који му је понудио предсједник Венецуеле Николас Мадуро, саопштио је предсједник комитата руске Думе за међународне односе Алексеј Пушков.

Пушков је то саопштио преко свог налога на „Твитеру“, иако је та објава на друштвеној мрежи у међувремену избрисана, пренијела је агенција Франс прес.

Других потврда ове инфомације за сада нема.

„Као што је могло и да се очекује, Сноуден је прихватио понуду Мадура о политичком азилу“, написао је раније Пушков.

Пушков је касније написао да је информацију видио на телевизијском каналу „Вести 24“ и да сва питања треба упутити овој телевизији.

Мадуро је касно синоћ позвао Сноудена да одлучи да ли жели да долети у Каракас, након што је Американац послао захтјев за азил како би избјегао САД.

„Примили смо писмо са захтјевом за азил. Сноуден ће морати да одлучи када ће летјети – ако на крају одлучи да долети овдје“, рекао је Мадуро новинарима у Предсједничкој палати, пренио је АФП.

Протеклог викенда, љевичарски лидери Венецуеле, Никарагве и Боливије понудили су азил Сноудену, који се већ двије недјеље налази – како се вјерује – у транзитном дијелу московског аеродрома Шереметјево, гдје чека да му неко обезбиједи „уточиште“.

У међувремену, како преносе електронски медији, Врховни суд Ирске одбацио је амерички налог за хапшење Сноудена у случају да он слети на ирско тло – наводећи да је захтјев, који је у петак предала Амбасада САД у Даблину, морао бити одбачен јер није прецизирано гдје су почињени прекршаји који му се стављају на терет.

„Рекли смо том младићу: ‘Гони те империја, дођи овдје!'“, рекао је Мадуро, мислећи на САД.

Понуде три латиноамеричке земље Сноудену, Мадуро је назвао „колективним хуманитарним политичким азилом“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *