Свијет

Сјеверна Кореја одбацује Резолуцију УН

002545
Сјеверна Кореја званично је одбацила нову резолуцију Савјета безбједности УН којом се од Пјонгјанга тражи да оконча нуклеарне пробе и наоружавање, преносе агенције.

Сјевернокорејско министарство спољних послова поручило је у саопштењу да санкције неће ослабити нуклеарни програм земље, већ ће га “хиљаду пута” ојачати.

Овонедјељне санкције, пете од 2006, односе се на пооштравање финансијских рестрикција и заустављање извора финансирања које Пјонгјанг користи за развој свог наоружања.

Иако је и Пекинг гласао за нове санкције, шеф кинеске дипломатије Јанг Ђиечи казао је данас на конференцији за новинаре у Пекингу да санкције нису “фундаменталан пут” за рјешење проблема и да би послије њих требало да слиједе дијалог и преговори.

Јанг је све стране у спору позвао на смиреност и уздржаност од потеза који би погоршали ситуацију.

Сјеверна Кореја извела је прошлог мјесеца трећу нуклеарну пробу, због чега је Савјет безбједности УН Пјонгјангу увео нове санкције.

Сјеверна Кореја је саопштила да одустаје од примирја из 1953. којим је прекинут Корејски рат, а непосредно прије усвајања резолуције УН упозорила САД да ће против њих извести нуклеарни напад из предострожности.

Послије усвајање резолуције о новим санкцијама, Пјонгјанг је саопштио да прекида све споразуме о ненападању са Јужном Корејом и да ће затворити граничан прелаз са Јужном Корејом који је отворен одмах послије склапања примирја 1953. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *