Вијести, Свијет

Сјевер Европе: Олуја однијела 15 живота

oluja_660x330

Олуја „Свети Јуда“ која је захватила западну и сјеверну Европу однијела је данас најмање 15 живота.

Шведски метеоролошки институт је упозорио грађане на опасност од олује која ће достићи трећи степен када у вечерњим сатима погоди западне и јужне дијелове ове земље.

Удар циклона на сјеверозапад Русије очекује се сутра ујутро, па се страхује од поплава у Санкт Петербургу.

Најјачи вјетар се очекује у Финском заливу и на језеру Ладога, а слабљење се прогнозира тек у ноћи 30. октобра.

Велику Британију, Француску, Холандију и Њемачку захватила је олуја Свети Јуда, која пријети да буде најгора у посљедњој деценији – више од 300.000 домаћинстава остало је без струје, а саобраћај је у колапсу. На југу Британије је у прекиду жељезнички саобраћај због више од 100 стабала која су оборена на пругу, неки мостови су затворени, а на аеродрому Хитроу отказано је 130 летова. У Њемачкој је погинуло осам људи, међу којима и дјевојчица (11) која је била у аутомобилу на који је пало стабло.

Јак вјетар чупао је стабла и носио црјепове. Нека су мјеста остала без струје. Многи возови су отказани, а аутопутеви затворени. У Великој Британији су погинуле четири особе, а у Холандији, Данској и Француској по једна. Олуја је проузрочила велике штете и у Француској. Олуја је похарала и Данску и Шведску.

Више хиљада кућа на сјеверозападу Француске је без струје, док је у Холандији обустављено саобраћање неколико возова, и отказано је више авионских летова.

Грађанима је савјетовано да не возе бицикл због јаког вјетра, а не ради ни централна жељезничка станица у Амстердаму.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *