Вијести, Регион

Синдикат против штетног закона о раду

58399

Савез синдиката Републике Српске и званично је одбио радну верзију Закона о раду.

Синдикат се нада да ће свој став потврдити и петицијом коју ћу на потписивање понудити свим радницима у Српској. Послодавци, ипак, не одустају и очекују да до краја ове године буде усвојен нови закон.

У Савезу синдиката кажу да је нови закон против радника и да иде у корист послодаваца. Његовим доношењем биће укинута накнада за минули рад од 0,5 одсто, а сви радници ће имати 20 дана годишњег одмора без обзира на радни стаж и неће бити заштићени од отказа.

Ранка Мишић, предсједница Савез синдиката Републике Српске, рекла је да је овакав приједлог потпуно неприхватљив, као и да је радник њиме доведен у положај „роба 21. вијека, а то значи да о његовој судбини у свим сегментима одлучује искључиво послодавац“.

Новим законом ван снаге се ставља садашњи Оквирни колективни уговор којим су регулисани уз минули рад и топли оброк и регрес. Унија удружења послодаваца сматра да Синдикат манипулише радницима. Потписивањем Оквирног колективног споразума 2010. године Савез синдиката пристао је да се у року од 18 мјесеци донесе нови Закон о раду.

Саша Аћић, из Уније удружења послодаваца РС, каже да,уколико Синдикат не жели да разговара о тој теми четири године, упркос потпису који су ставили на споразум, да Унија треба да уђе у тај процес и без Синдиката.

Нови Закон онемогућава колективно преговарање, односно све зависи искључиво од договора послодавца и радника, тако тврде у синдикату.

У ресорном министарству нису хтјели да дају изјаве, а помоћник министра Мира Васић је кратко саопштила, да док не истекне рок за стављање примједби социјалних партнера „не дају никакве коментаре“.

Промјене Закона о раду највише ће угрозити реални сектор у коме се и садашњи закон селективно спроводи. Институције су тога свјесне, међутим не реагују.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *