Вијести, Свијет

Сиријски побуњеници починили ратни злочин, погубљено 67 цивила

373068_sirija02reutersfoto-stringer_f

Сиријски побуњеници су у августу убили 190 цивила у селима у којима већински живе алавити, верска шиитска мањина којој припада председник Сирије Башар ел-Асад, наводи се у данас објављеном извештају организације за заштиту људских права Хјуман рајтс воч (HRW).

Побуњеници и џихадисти су тада погубили 67 цивила, а 200 људи и даље држе као таоце. HRW истиче да су овом акцијом побуњеници извршили ратни злочин. HRW наводи и да су организатори и „извршиоци“ напада 4. августа били џихадисти повезани са Ал-Каидом, припадници Исламске државе у Ираку и Леванту и Фронта Ал-Носра, као и побуњеничке исламистичке организације попут Ахрар ал-Сама и Сукур ал-Иза.

HRW је спровео истрагу на терену током које је прикупио сведочења 35 особа, међу којима је било и оних који су преживели напад побуњеника од 4. августа у провинцији Латакије, упоришту председника Башара ел-Асада.

Тог дана је, како се наводи, убијено 190 цивила, међу којима 57 жена и 18 деце. Међу њима је било најмање 67 ненаоружаних цивила које су побуњеници погубили. Најмање 20 побуњеничких група учествовало је у операцији заузимања десетак села, која су снаге режима 18. августа поново вратиле под своју контролу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *