Вијести, Регион

И хрватске цигарете услов за EУ?

111282

Уколико Србиjа до краjа године не одобри увоз цигарета из Хрватске по сниженим тарифама, таj захтев ће бити уграђен у оквир за преговоре о придруживању, чиjа jе израда у току, сазнаjе Танјуг из извора у Eвропскоj униjи.

Реч jе о годишњоj квоти од 1. 625 тона цигарета из Tворнице духана Ровињ, коjе су на основу споразума ЦEфTA оптерећене са свега 15 одсто царине, што jе готово четири пута ниже него у случаjу цигарета из других европских држава, коjе се царине са 57 одсто.

Aргумент Србиjе да jе Хрватска изласком из ЦEфTA и придруживањем EУ изгубила право на извозне повластице, па стога цигарете из Ровиња треба царинити по стопи коjа важи за остале чланице, не наилази на разумевање у Бриселу, рекао jе Танјугу високи функционер EУ коjи jе желео да остане анониман.
„Хрватска сада тражи да се захтев за одржањем постоjећих ниских царинских стопа уврсти у преговарачку платформу, у чему има подршку како из Eвропске комисиjе, тако и из Савета“, тврди оваj извор.

У Бриселу jе увелико у току израда преговарачког оквира коjи ће диктирати темпо и садржаj преговора о придруживању када они буду формално буду отворени, што се очекуjе краjем ове или почетком следеће године.

У таj преговарачки оквир ће готово извесно бити увршћен захтев Велике Британиjе и Немачке да се преговори тесно вежу за нормализациjу односа Београда и Приштине, а спор са Хрватском сад прети да додатно отежа позициjу Србиjе, кажу у седишту EУ.
„Србиjа jош увек има шансу да прихвати хрватски захтев, али времена jе све мање“, каже Танјугов извор, додаjући да ће у супротном случаjу српски царински спор са Хрватском прерасти у спор са EУ.

„Хрватска jе сада пуноправна чланица и ми смо дужни да jе подржимо“, обjашњава оваj функционер.

Kако jе Танјугу речено, изразито негативна оцена српског става о овом питању увршћена jе и у годишњи извештаj о напретку Србиjе коjи ће Eвропска комисиjа званично представити у среду, 16. октобра.

У Бриселу кажу да су власти у Београду одавно упозорене на оваj проблем и да jе комесар за проширење Штефан Филе у неколико наврата тражио да се досадашње квоте задрже, али да Србиjа наставља да инсистира да се царинска стопа повећа.

Србиjа jе током преговора са Хрватском коjи су се раниjе ове године водили у Бриселу покушавала да издеjствуjе да jоj се у замену за очување ниских царина за хрватске цигарете одобри већа квота за извоз шећера у EУ, али ни то ниjе одобрено, сазнаjе Танјуг.

Иначе, у EУ кажу да jе обичаj да земља коjа улази у EУ задржи повластице коjе jе на основу споразума са трећим земљама имала пре учлањења и да jе Србиjа то требало да има у виду пре него што jе ушла у спор са Хрватском.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *