Вијести, Свијет

Сиријска војска ослободила град Зару на граници са Либаном

БЕЈРУТ – Сиријске снаге заузеле су град близу границе с Либаном који су контролисали побуњеници, у настојању да пресеку лидије снабдевање побуњеничким снагама, пренели су медији и опозицииони активисти.

Борбе око града Заре, који су побуњеници користили као базу за нападе, трајали су недељу дана, наводи Сиријска опсераваторија за људска права.

Активисти наводе да је тај град један од последња два упоришта побуњеника уз границу с Либаном која води до града Хомса где је једно од жаришта побуне против режима Башара ел Асада.

Без та два града, то ће бити крај револицији западно од Хомса, рекао је активиста Сами ел Хомси.

У борбама у тој области сиријске снаге пуцале су и у Либан покушавајући да потисну побуњенике који су у Сирију улазили преко шверцерских рута.

Активисти и либанска телевизија ал-Мајади наводе да сиријске снаге напредују ка суседној области Хасариџијех. Владине снаге су до сад тешко излазиле на крај с протоком оружја и опозиционих бораца из Либана.

Опсерваторија наводи да је у јучерашњим борбама погинуло 16 цивила и 14 бораца, док је један од активиста на терену рекао да су убијена четири цивила.

Сиријска војска ослободила град Зару на граници са Либаном

Сиријска војска ослободила град Зару на граници са Либаном

Сиријска опозициона коалиција потрвдила је данас да је изабрала новог командата побуњеничке војске.

Убијен сниматељ арапске телевизије „Ел Маједин“

Бејрут — Сниматељ арапске сателитске телевизије Ел Мајадин убијен је на истоку Сирије где је извештаво о сукобима, јавила је та телевизија са седиштем у Бејруту.

Двадесетседмогодишњи камерман Омар Абдел Кадер погинуо је док је извештавао о борбама у Деир Езору на истоку Сирије, навела је телевизија.

Како наводи агенција Франс прес, ова приватна телевизија подржава сиријски режим председника Башара ел Асада.

Борбе у Сирији су свакодневне

Борбе у Сирији су свакодневне

Млади камерман сиријског порекла убијен је на планини Ел Тарда поред аеродрома у Деир Езору док је покривао борбе између сиријске војске и оружане опозиције, навела је телевизија.

Један сиријски официр који води војне операције у тој области на истоку Сирије рекао је у изјави за телевизију Ел Мајадин да је Абдел Кадера у врат погодио снајпериста и да је подлегао повредама док је био пребациван у војну болницу у Деир Езору.

Сирија се сада сматра земљом најопаснијом за новинаре са бројним нападима и случајевима отмице, што скоро потпно онемогућује извештавање о том рату, наводи се у извештају који је у четвртак објавио Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ) са седиштем у Њујорку.

Извор: Бета

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *