Вијести, Свијет

Кина: Фијаско Запада у Украјини

Западни лидери би на тренутак могли да престану да честитају једни другима на „успесима“ у Украјини, коментар је кинеске државне агенције Синхуа.

Агенција даље наводи да су украјински опозициони демонстрант, уз подршку Запада, успешно срушили проруску владу, опозвали председника кога се гнушају и задали понижавајуцћи ударац Кремљу. Запад је можда и добио битку у последњој рунди геополитичке борбе, међутим ствари су ипак другачије, стоји у коментару.

Убрзо после тога, Русија је узвратила. Како наводи агенција, сада када су руска војна лица распоређена у источној Украјини како би заштитила руске легитимне интересе, а проруски региони траже отцепљење од Украјине, земља је на ивици хаоса и потпуног распада.

Стратегија Запада да створи такозвану демократску и западно оријентисану Украјину није нигде доспела. Насупрот, направили су “неред и пометњу”, а немају ни капацитет, ни мудрост да то “почисте”. Међутим, њихов злокобни план је погрешан од самог почетка. Пре свега, они су били предодређени да „пуцају себи у ноге“, када су се „под плаштом демократије умешали у унутрашње ствари Украјине“, посредним ангажовањем.

Све је почело са нередима у Кијеву

Све је почело са нередима у Кијеву

Агенција такође напомиње да су западни лидери потценили вољу Русије да штити своје интересе у Украјини. Русија можда више неће бити заинтересована да се такмиче за глобалну „превласт“ са Западом, али у чишцћењу нереда који је Запад створио у дворишту земље, руски лидери још једном су доказали свој кредибилитет и лукавство у планирању и спровођењу контрапотеза.

Последње, али не и најмање важно, западни лидери су били у заблуди када су веровали да су „оштећеног“ моралног ауторитета и са смањеном финансијском касом, ипак могли да се упусте у тако крупан задатак, као што је изградња нације. Нажалост, Украјина и њен народ постали су велика жртва у овом напорном процесу.

Извор: Вести-онлајн

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *