Вијести, Свијет

Сиријска војска ослободила град који је годину и по дана био под опозицијом

Боевые действия в христианском городе Маалюла

Владина војска Сирије, током велике војне операције у четвртак, ослободила је град Буаде, у југоисточној области Дамаска – Наџха који су окупирали побуњеници пре годину и по дана.

Борбе за овај град, који се налази јужно од Дамаска, трајале су непрекидно 20 сати, а на страни побуњеника су се тукли најамници и добровољци-џихадисти из целог арапског света, а највише их је било из јордана, Ирака и Саудијске Арабије.

Екстремисти су успели у граду да изграде радионице за производњу ручног оружја, конкретно, минобацачких пројектила, мина, бомби и ручних граната, основано је и шеријатско право и организовани су шеријатски судови који су јавно кажњавали на централном тргу “кривце“ међу локалним становништвом.

Током специјалне операције војска је запленила оружје које су за време бекства оставили терористи, између осталог и америчке пушке и муницију израелске производње.

Они који су успели да побегну, склонили су се у градићима Хуџејр и Газал, али су и они после пада Буејда опкољени.

Из Буејда су се извукли захваљујући тунелу дугом шест километара који су прокопали до Газала. Тим тунелом су добијали оружје, храну и појачања.

У самом Буејду побуњеници су имали погоне за производњу бомби и мина. Имали су и две пољске болнице, а били су и устројили своју власт у складу са законима шеријата.

Сиријска „опозиција“ тврди да су се на страни владиних снага борили и и ирански војници и припадници либанског шиитског покрета Хезболах.

Ова паравојна формација је проиранска, па је по улицама Буејде излепила портрете Али Хамнеија и свог лидера шејха Хасана Насруле.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *