Вијести, Свијет

Црвеним је означена линија лета руског Су-24, а плавим – линија лета турског F-16

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ ОБЈАВИЛО ШЕМУ КОЈА ПОТВРЂУЈЕ ДА ЈЕ НАПАД БИО НА НЕБУ СИРИЈЕ

  • Министарство одбране РФ својој шеми додало процену-упозорење: „Напад турских ловаца је најгрубље могуће кршење норми међународног права са најтежим последицама. Истовремено је и директно кршење Меморандума о избегавању инцидената и безбедности летова над Сиријом. Меморандум је потписан са САД, али обавезује све земље које су у коалицији са САД, дакле – и Турску“
  • Иако подржавају Анкару, овога су потпуно свесни и Американци. Зато је Барак Обама – који је ноћас телефонски разговарао са Ердоганом – нагласио да се „такви инциденти не смеју понављати“ и да су потребне мере да их више не буде

ТУРСКО руководство се држи тако као да је Русија оборила његов авион – оценио је Владимир Путин.

Ово је најблажа оцена руског лидера на рачун Реџепа Тајипа Ердогана и Ахмета Давутоглуа. Упркос томе, можда су управо то најцитираније речи од свега што је изговорио руски лидер поводом обарања бомбардера Су-24 у ваздушном простору Сирије.

А да се то догодило управо са сиријске стране границе – више нема никаквих сумњи.

Министарство одбране Русије објавило је вечерас шему која показује где је турски ловац F-16 оборио Су-24. А та шема – направљена уз коришћење сателитских и снимака руских беспилотних летелица – показује да Су-24 није нарушавао ваздушни простор Турске, а да је – насупрот томе – турски ловац у тренуцима напада био у ваздушном простору Сирије.

Тај авион се после испаљивања ракете ваздух-ваздух сакрио у ваздушном простору Сирије, а Су-24 је пао 4 километра од сиријско-турске границе.

На шеми је путања лета руског Су-24 означена црвеном бојом, а турског F-16 – плавом. Међудржавна граница је обележена цисом бојом.

Министарство одбране РФ је својој шеми додало процену-упозорење:

„Напад турских ловаца је најгрубље могуће кршење норми међународног права са најтежим последицама. Истовремено је и директно кршење Меморандума о избегавању инцидената и безбедности летова над Сиријом. Меморандум је потписан са САД, али обавезује све земље које су у коалицији са САД, дакле – и Турску“.

Црвеним је означена линија лета руског Су-24, а плавим – линија лета турског F-16

Овога су потпуно свесни и Американци.

Зато је Барак Обама – који је ноћас телефонски разговарао са Ердоганом – нагласио да се „такви инциденти не смеју понављати“ и да су потребне мере да их више не буде.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара