Вијести, Свијет

Сиријска армија почела ослобађање Алепа

МЕЂУ ПОБУЊЕНИЦИМА ЈЕ ЗАВЛАДАЛА ПАНИКА ЈЕР СУ ВЛАДИНЕ СНАГЕ
ЗАУЗЕЛЕ И НЕКОЛИКО ВАЖНИХ КВАРТОВА И ТАЧАКА

  • Сиријски војни експерт Турки Сакр указује да Асадове снаге имају добре изгледе да преузму и контролу над једним брдом са којег артиљерија може да држи у шаху све источне делове Алепа, укључујући делове где се налазе штаб и главна база екстремистичке групације Џебхат ан-Нусра

СИРИЈСКА регуларна армија започела је офанзиву коју је министар одбране Фахд Џасем ал-Фрејџ најавио речима: „Алеп ће ускоро бити ослобођен од терористичких банди“.

          Јединице лојалне шефу државе Башару Асаду у току само једног дана су преузеле контролу над деловима града Бени-Зајед и Карам-ет-Тураб ипочеле да „чисте“ њима суседне квартове Кади Аскар, Бустан Баша и Мејсар.

Фахд Џасем ал-Фрејџ

Фахд Џасем ал-Фрејџ

 

          Међу побуњеницима је завладала паника јер су владине снаге заузеле и неколико кључних тачака у индустријској зони Лирамун, а успешно напредују и у курдским приградским насељима Ашрафија и Шејх-Максуд. Овде су бојовници из Армије муџахедина и Исламског фронта били „ухаваћени на спавању“, па им није преостало ништа друго него да се у нереду повлаче.

 

          Да све буде још горе по побуњенике, сиријска армија је – после налета своје авијације – кренула и према кварту Марџа на југу Алепа. Сиријски војни експерт Турки Сакр указује да Асадове снаге имају добре изгледе да преузму и контролу над једним брдом са којег артиљерија може да држи у шаху све источне делове Алепа и добар део саобраћаног прстена, укључујући и квартове Беб-Нејраб и Катарџи где се налазе штаб и главна база екстремистичке групације Џебхат ан-Нусра.

 

          Сиријска авијација истовремено је тукла и кварт Мешхед у којем су током протекле године били побуњенички тзв. „шеријатски органи власти“.

 

          Један од циљева започетих операција је и ослобађање електричне централе која се налази југоисточно од Алепа. Према централи напредује и јединица која је успут ослободила град Сфејра који се налази поред ауто-магистрале Хама-Алеп.

 

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *