Вијести, Свијет

Сиријска армија избацује Исламску државу из Палмире, започела офанзиву око Идлиба

ОКО ЈУЖНОГ ГРАДА ДЕРАА УНИШТИЛА ЧЕТИРИ ПОБУЊЕНИЧКА УПОРИШТА

         СИРИЈСКА армија постигла је значајан успех у борбама за древни град Палмиру.

         Захваљујући ударима своје авијације по позицијама Исламске државе, успела је да овлада околним висовима. Уследио је удар који је бојовнике потиснуо на неколико битних тачака, па су неке снаге ИД почеле да одступају, практично – да беже.

         Сиријска државна агенција Сана јавила је да међу исламистима има много убијених и рањених  и да се „многи панично  повлаче”.

         Владине снаге су фактички ослободиле и важан провинцијски град Хасеке.

         Истовремено је њена авијација почела да туче позиције Исламске државе и Џејш ал-фатах у западној области Идлиб. Главни удари су нанети по околини војног аеродрома у Абу-Духуру и по градовима Тафтаназ и Таум. Тучен је и Марет-Наман јужно од града Идлиба.

Сиријска армија избацује Исламску државу из Палмире, започела офанзиву око Идлиба

Сиријска армија избацује Исламску државу из Палмире, започела офанзиву око Идлиба

Сиријска армија успешно ратује и око града Дераа где је уништила четири побуњеничка упоришта.

Постоје изгледи да ће се (после данашње предаје 38 бојовника) предати цео побуњенички гарнизон који држао планински туристички центар Забадани.

Асад: Сиријска војска морала да препусти део територије

ДАМАСК – Сиријска војска је била приморана да препусти нека подручја како би задржала друга у рату против побуњеника, који је сада ушао у пету годину, признао је сиријски председник Башар ал Асад.

„Некад, у неким околностима, приморани смо да одустанемо од (неких) подручја и да померимо снаге у подручја која желимо да задржимо”, рекао је Асад у говору пред званичницима у Дамаску, који је емитован на државној телевизији, пренео је ББЦ.

„Морамо да дефинишемо важне области које ће оружане снаге држати, тако да не допусте колапс осталих подручја”, додао је сиријски председник. Асад је рекао да војска не располаже људством неопходним за одбрану целе земље, посебно зато што побуњеници добијају помоћ споља, мислећи на Саудијску Арабију, Турску и Катар.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *