Вијести, Свијет

Русија најавила стално поморско присуство у Медитерану, а у Атлантику „довољно”

ПУТИН СА ВОЈНИМ ВРХОМ УТВРДИО НОВУ ВОЈНУ ПОМОРСКУ ДОКТРИНУ ЗЕМЉЕ

  • Доктрина предвиђа даље јачање и Црноморске и Северне ратне флоте и потпуну независност РФ у војној бродоградњи
  • У управо усвојеном документу се подвлачи:„За Руску Федерацију су и даље неприхватљиви и прибилижавање инфраструктуре НАТО њеним границама и покушаји да се алијанси дају глобалне функције”

          РУСИЈА је утврдила нову верзију своје Поморске доктрине – саопштио је данас потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин.

         Притом је нагласио: „Доктрину је утврдио председник Владимир Путин, а разлзи њеног доношења су – промене у међународној политичкој ситуацији и потреба за објективним јачањем Русије као велике поморске силе”.

         Путин је са војним врхом о Поморској доктрини разговарао на фрегати „Адмирал флоте Совјетског савеза Горшков” у луци Балтијск.

         А према Рогозиновим речима, доктрина предвиђа: „За Руску Федерацију су и даље неприхватљиви и прибилижавање инфраструктуре НАТО њеним границама и покушаји да се алијанси дају глобалне функције. У Средоземном мору треба обезбедити довољно војно-поморско присуство Русије које ће бити стално”.

         Криму и Црном мору је, наравно, посвећена посебна пажња: „Потребни су усавршавање јединица Црноморске ратне флоте, даљи развој њене инфраструктуре на Криму и дуж обале Краснодарског краја”.

Русија најавила стално поморско присуство у Медитерану, а у Атлантику „довољно”

Русија најавила стално поморско присуство у Медитерану, а у Атлантику „довољно”

Исто важи и за руску Северну ратну флоту: „Основа националне поморске политику на Арктику треба да буде јачање војно-поморског потенцијала Руске Федерације у целини, са даљим развојем Северне ратне флоте”.

Један од задатака поморске политике РФ биће: „У Атлантском океану се мора обезбедити довољно војно-поморско присуство Русије. Национална поморска политика поводом Арктика мора обезбеђивати слободан доступ флоте Русије у Атлантик и Пацифик”.

Доктрина предвиђа и потпуну независност Русије у војној бродоградњи.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *