Вијести, Свијет

Сирија у ишчекивању војне интервенције

032428

Инспектори УН јутрос напустили Дамаск послије узетих узорака о наводној употреби хемијског оружја у Сирији.Око осам часова по нашем времену стигли су на међународни аеродром у Бејруту.

Тим инспектора УН завршио је посао у Сирији и спрема се да отпутује за Хаг, одакле ће његови чланови прикупљерне узорке однијети у неколико европских лабораторија, објавио је портпарол УН Мартин Незирки.

Жестоки сукоби и јутрос око Дамаска.На школу у Сирији бачена бомба.

Амерички предсједник Барак Обама, под притиском дубоко подијељеног јавног мњења, одлучио да објави обавјештајни извјештај о хемијском оружју у Сирији, у којој и даље бјесне сукоби владиних снага и устаника.

У извјештају Бијеле куће који анализира напад од 21. августа, сиријска влада оптужена је за употребу хемијског оружја, а инспектори су оцијенили да је мало вјероватно да је насиље избило као посљедица лукавог плана који су сковали побуњеници.

Према том извјештају, који је представио државни секретар Џон Кери, у нападима хемијским оружјем убијене су најмање 1.429 особе, од којих су 426 била дјеца.

„Оцјењујемо да је режим у нападу користио нервни гас“, пише у извјештају.

У извјештају се наводи да побуњеници немају могућности за такве свеобухватне ракетне ударе нити да прикупе видео снимке напада и психичких симптома чије је постојање потврдило медицинско особље.

Вашингтон тврди да додатни подаци прикупљени су на основу сателитских снимака, показују да су ракетни напади извршени из области коју контролише режим, на предграђа у којима је наводно дошло и до напада хемијским оружјем.

Обама је рекао да још није донио коначну одлуку о Сирији, али да разматра „уско дјеловање“ због хемијског напада.

Како је оцијенио, хемијски напад у Сирији представља „изазов за свијет“, али и да пријети националним интересима САД.

Кери је навео да интервенција у Сирији неће наликовати онима у Авганистану, Ираку или Либији, као и да амерички војници неће крочити на сиријско тло.

У међувремену, предсједник комитета за спољну политику у руској Државној думи Алексеј Пушков рекао је да је прво лансирање америчких ракета на Дамаск могуће већ у периоду од 31. августа до 4. септембра.

САД ће вјероватно чекати док инспектори УН не напусте Сирију и отпочеће операције прије почетка самита Г20 у Санкт Петербургу 5. и 6. септембра, чиме би се сви учесници ставили пред нову реалност, сматра Пушков.

Према прелиминарним процјенама донијетим, између осталог, на основу пресретнуте комуникације званичника сиријског режима и обавјештајних података, одбачена је теорија Русије да је тај напад извршила опозиција, пренио је Франс прес.

Британија, највјернији амерички савезник, одустала је синоћ од учешћа у рату, а од озбиљних савезника, на америчкој страни остала је само Француска.

Истовремено, у околини Дамаска избили су нови, жестоки сукоби владиних снага и устаника и то на подручју на којем су инспектори УН истраживали да ли је извршен напад хемијским оружјем.

„Жестоки окршаји бјесне између владиних снага и побуњеника на сјеверном и западном фронту код Моадамијета ел Шама“, југозападно од главног града Сирије, навела је Опсерваторија за људска права са сједиштем у Великој Британији.

Према саопштењу, војска предсједника Башара ел Асада користи у нападу и подршку авијације и артиљерије, пренио је АФП.

Моадамијет ел Шам једна је од локација на којој је, наводно, 21. августа изведен напад хемијским оружјем. У том нападу је, тврди опозиција, погинуло више стотина људи.

Неколико инспектора УН је раније данас отишло у Бејрут, одакле би требало да ухвате лет за Европу, јавио Гардијан.

Инспектори су данас посјетили у војној болници код Дамаска војнике повријеђене у наводном хемијском нападу.

У ишчекивању извјештаја УН, Би-Би-Си је јавио да је на школско игралиште на сјеверу Сирије недавно бачена запаљива бомба и да је на десетине људи повријеђено. Много повријеђене дјеце имало је опекотине по цијелом тијелу које подсјећају на напалм бомбу или нешто слично.

У видео-снимку постављеном на сајту Би-Би-Сија, управник школе на коју је бачена бомба показао је новинарима кратер који је иза себе оставила, спаљену одјећу и обућу, али и повријеђене са опекотинама и другим посљедицама.

„Имали смо веома велики број пацијената са опекотинама по тијелу и повредама које личе на оне које настају од напалм бомбе, или нечег сличног“, објаснила је британска љекарка која је лијечила повријеђене.

У склопу припрема за могући амерички напад на сусједну Сирију, Израел је претходне ноћи поставио противракетну батерију „гвоздена купола“ у близини Тел Авива.

Израел, међутим, процјењује да је мала могућност да је Сирија нападне у знак освете за војну интервенцију Запада, тврде званичници.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *