Вијести, Регион

Крајишник: Не знате колико је лијепа РС, чувајте је

krajisnik-momcilo-epa

Бања Лука – Авион у коме се налаз бивши председник Скупштине Републике Српске Момчило Крајишник слетео је на аеродром код Бањалуке. Крајишник је рекао да ће се на Палама ускоро обратити окупљеним и додао да не зна зашто је организован дочек.

„Ја не знам зашто је дочек организован, ја сам, ипак, ратни злочинац“, казао је Крајишник новинарима, додавши да тек у ревизионом поступку треба да докаже да то није.

Упитан шта ће даље, рекао је да жели да се бави „својим приватним послом“.

„Све што се данас дешава, као да сањам, као да сам дошао са оног света“, рекао је Крајишник новинарима.

Крајишник је, након редовне царинске контроле хеликоптером Републике Српске, полетео према Палама, где је припремљен свечани дочек.

Крајишник ће, како је саопштио Општински одбор СДС-а, на Палама свечано бити дочекан на градском шеталишту. Дочек ће, како се наводи, директно преносити Радио-телевизија Републике Српске.

Према речима начелника Општине Пале и председника Општинског одбора СДС-а Миодрага Ковачевића, Крајишника ће први поздравити председник СДС-а Младен Босић.

Крајишникова породица је потврдила да је Влада РС-а понудила свој авион којим би он из Лондона допутовао у БиХ, али је због техничких проблема одлучено да допутује редовним летом.

Крајишник је у притвору Хашког трибунала од априла 2000. године. На почетак суђења чекао је више од четири године, а медији су својевремено писали да је на припрему његовог суђења потрошено више од милион долара, јер је, између осталог, дошло и до промене адвоката.

Он је првостепено био осуђен за злочине почињене над несрбима током рата у Босни на 27 година затвора, а Жалбено веће Хашког трибунала му је 17. марта 2009. изрекло казну од 20 година.

Претходно су потврђени ранији налази о његовој кривици за депортације, присилно премештање и прогон несрпских цивила током ратних сукоба у Босни и Херцеговини.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон одобрио је да Крајишник буде пуштен на слободу наводећи да је показао спремност на рехабилитацију.

Крајишник је прихватио пресуду Трибунала и своју одговорност за насилно пресељење несрпског становништва с подручја РС-а. Такође, исказао је жељу да помогне помирењу међу народима у БиХ, наведено је у одлуци председника Хашког трибунал.

Казну је од 2009. године издржавао у затвору у Енглеској одакле је касније пребачен у Велс.

Крајишник је био један од оснивача Српске демократске странке у Босни и Херцеговини, а после првих вишестраначких избора у БиХ, 19. децембра 1990, изабран је за председника Скупштине БиХ.

Убрзо је изабран за председника Скупштине српског народа у БиХ, а почетком 1992, када је формирана Народна скупштина Републике Српске, за председника те скупштине и на том месту остао је до краја рата у БиХ.

На изборима септембра 1996, као представник РС био је изабран за једног од три члана Председништва БиХ. Две године касније на изборима за ту функцију победио га је социјалиста Живко Радишић.

И Додик спреман за Крајишника

Председник Републике Српске Милорад Додик пожелео је добродошлицу хашком осуђенику Момчилу Крајишнику у Републику Српску, наводећи да је спреман да се сретне са њим кад год Крајишник дође у Бањалуку. *

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *