Вијести, Свијет

Сикорски умјесто Ештонове?

Сикорски умјесто Ештонове?

Брисел – Министар иностраних послова Пољске и поборник оштре политике ЕУ према Русији Радек Сикорски најозбиљнији је кандидат да у новембру преузме функцију високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност.

Пољска влада је недавно званично објавила номинацију Сикорског (51), који важи за „јастреба“ у односима према Русији, за троструку позицију високог представника ЕУ, шефа Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) и потпредсједника Европске комисије, које је досад обављала Кетрин Ештон.

У бриселским дипломатским круговима кажу да је скоро извјесно да ће овај динамични и релативно млади дипломата, који ужива подршку Берлина и Вашингтона, добити то мјесто.

– Постоји консензус да Пољска у сљедећем мандату Комисије треба да добије бар једну важну функцију у Бриселу, с обзиром на њен растући економски и политички утицај у ЕУ – рекао је један високи бриселски дипломата.

Позицији Сикорског доприноси и то што ниједног другог званичног кандидата за шефа европске дипломатије засад нема, мада се једно вријеме неформално помињало име шведског министра спољних послова Карла Билта.

Сикорски, чије је пуно име Радослав, рођен је 1963. године и још као средњошколац је учествовао у демонстрацијама против комунистичких власти у Пољској, због чега је био привођен. Неколико мјесеци прије државног удара који је 1981. на власт довео генерала Војћеха Јарузелског, Сикорски је отпутовао на студије у Енглеску, гдје је брзо добио политички азил, а шест година касније и држављанство.

Студирао је на Оксфорду у истој класи са актуелним британским премијером Дејвидом Камероном и градоначелником Лондона Борисом Џонсоном, а послије студија је као слободни новинар писао репортаже из Африке и Азије за бројне западне медије.

Сикорски умјесто Ештонове?

Сикорски умјесто Ештонове?

Након повратка у Пољску 1989, обављао је низ функција у неколико влада, мада се није чврсто везивао ни за једну странку, а од 2009. је стао на чело Министарства иностраних послова. Као министар, Сикорски се интензивно ангажовао још од ране фазе украјинске кризе и упорно се залагао за оштре мјере према Москви, а у фебруару ове године заједно са шефовима дипломатија Француске и Њемачке био у посредничкој мисији у Кијеву.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *