Вијести, Свијет

СИКОРСКИ: Нисам са Туском био у Москви, Politico ме није добро интерпретирао

БИВШИ ПОЉСКИ ПРЕМИЈЕР ПОКУШАВА ДА УБЛАЖИ СОПСТВЕНУ ТВРДЊУ ДА ЈЕ ПУТИН ПОЉАЦИМА 2008. НУДИО ПОДЕЛУ УКРАЈИНЕ

  • Радослав Сикорски поводом скандала дао објашњења и пољским посланицима. Потом је новинарима признао: „Нисам учествовао у преговорима премијера Туска у Москви 2008. године. Ми немамо снимак тадашњих преговора“

        У ПОЉСКОЈ се разбуктава скандал изазван тврдњом бившег министра спољних послова Радослава Сикорског да је Владимир Путин 2008. године тобоже тадашњем председнику владе његове земље, Доналду Туску, предлагао „поделу Украјине“.

        Сикорски је то рекао америчком листу Politico, али је већ био присиљен да се „вади“, тврдећи да да није био правилно схваћен и су његове речи нису биле верно пренете.

        Politico је интервју са пољским екс-министром објавио под насловом „Путиновски преврат“, а он је данас објавио на свом Твитер-налогу: „Мој разговор за Politico није био ауторизован. Неке моје речи нису биле правилно интерпретиране“.

        Данас поподне је Сикорски објашњавао и пољским посланицима шта се догодило. Потом је новинарима признао: „Нисам учествовао у преговорима премијера Туска у Москви 2008. године. Ми немамо снимак тадашњих преговора“.

        Амерички лист је објавио да је Сикорски рекао:

         „Он (Путин) је хтео да ми учествујемо у подели Украјине. Од раније смо знали да он тако мисли. То је била једна од првих ствари које је Путин рекао премијеру Доналду Туску у време његове посете Москви. Говорио је да је Украјина вештачка држава, а да је Лавов пољски град. Зато: зашто то питање не бисмо решили заједно. На сву срећу, Туск није ништа одговорио. Знао је да се све снима“.

        Путинов прес-секретар Дмитриј Песков назвао је тврдње Сикорског „патком“.

Радослав Сикорски

Радослав Сикорски

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *