Вијести, Регион

РАДОЈИЧИЋ: Коалиција око СНСД има већину за формирање законодавне и извршне власти

ВЛАЈКИ ПРЕДЛОЖИО ДА – РАДИ ОЧУВАЊА РС – ВЛАСТ ФОРМИРАЈУ СНСД И СДС

  • Бошњачки гласови из дијаспоре донели предност Младену Иванићу над Жељком Цвијановић

        ВЕРУЈЕМ да ће коалиција СНСД-ДНС-СП имати 44 мандата у парламенту Републике Српске, односно већину за формирање извршне и законодавне власти у Српској – изјавио је потпредседник СНСД-а Игор Радојичић.

        Радојичић је навео да су ово подаци СНСД-а, док према незваничним подацима Централне изборне комисије БиХ ова коалиција треба да има 43 мандата без 11 одсто пребројаних гласова.

        „Сматрамо да се Народна скупштина, Влада и Вијеће народа Републике Српске могу и требају конституисати до краја ове године. Према незваничним резултатима општих избора у БиХ, кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Милорад Додик је победио за председника Српске и не постоји ни теоретска могућност за промену тог резултата“, рекао је Радојичић данас новинарима у Бањалуци.

        Он је истакао да је дијаспора, односно бошњачки гласачи, углавном гласала за кандидата Савеза за промјене за члана Председништва БиХ Младена Иванића, чија предност је увећана у односу на кандидата коалиције СНСД-ДНС-СП Жељку Цвијановић.

        „Желели бисмо да имамо и ширу коалицију у парламенту Српске. Заинтересовани смо за разговор са ванстраначким личностима, са квалитетним људима из опозиционих редова, осим са садашњим руководством СДС-а, као и за реципрочно заступање две ентитетске владе и формирање Савјета министара БиХ“, појаснио је Радојичић.

        Радојичић је навео да је најјаснија ситуација изборних резултата за парламент БиХ и да су мандати потпуно јасни.

        „Извесно је да ће СНСД имати шест мандата, ДНС један. Постоји јасна већина у парламенту БиХ за формирање Савјета министара БиХ, јер СНСД са коалиционим партнерима, СДА и ХДЗ-ом БиХ има математички капацитет“, додао је Радојичић и позвао те две странке да, као победници избора у ФБиХ, приступе разговорима о формирању Савјета министара БиХ.

        Он је нагласио да је СНСД заинтересован за учешће у Влади ФБиХ.

        „Заинтересовани смо да са победничким странкама из ФБиХ разговарамо о симетричном формирању власти у оба ентитета и Савјету министара БиХ, јер би на тај начин све било завршено веома брзо. Све остало би биле авантуре са потенцијалним изазивањем нових политичких криза“, прецизирао је Радојичић.

Игор Радојичић

Игор Радојичић

Потпредседник Републике Српске Емил Влајки поручио је данас да се мора сачувати Република Српска, без обзира на разне страначке коалиције.

Влајки је апеловао да две главне и највеће странке у Републици Српској – СНСД и СДС – формирају коалициону власт, која ће очувати садашњу самосталност Републике Српске и јачати је кроз економске и социјалне реформе.

Он сматра да ниједна од ове две странке то неће моћи самостално урадити.

„Жалосно је да из иностранства гласовима из врећа одлучују о Републици Српској они који не живе већ 20 година на овим просторима“, оценио је Влајки на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Влајки сматра да ће међународна заједница и даље политички и финансијски подржавати Бошњаке у интересу јединствене БиХ, а не Републике Српске.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *