Вијести, Свијет

Северна Кореја показала нове ракете

342858_koreja-1_f

Пјонгјанг – У Пјонгјангу је данас, поводом 60. годишњице краја Корејског рата, одржана највећа војна парада у историји Северне Кореје.

Током параде у оквиру прославе Дана победе, како Севернокорејци називају дан када је потписано примирје између Северне и Јужне Кореје, на улицама Пјонгјанга могле су се видети ракете дугог домета, ракетни бацачи, тенкови и топови, а град су надлетали борбени авиони и хеликотери.

Лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна свечано су поздравили припадници војске, а присутни грађани узвикивали су: „Заштитимо Ким Џонг Уна“, а његов долазак обележен је и ватрометом.

Трг Ким Ил Сунг био је украшен севернокорејским заставама, а огромни портрети бивших лидера Северне Кореје Ким Ил Сунга и Ким Џон Ила постављени су на једној великој згради.

Данашњи дан се у Јужној Кореји слави као Дан сећања, а за многе је то дан жалости, јер се сећају рођака који су остали на северном делу Корејског полуострва.

У Панмунџону на граници две Кореје је 27. јула 1953. године потписан споразум о примирју којим је завршен трогодишњи Корејски рат, у којем је погинуло 1,6 милиона Корејаца и Кинеза и више од 118.000 припадника снага УН под вођством САД. Иако су примирјем окончани сукоби, мировни споразум никада није потписан.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *