Вијести, Свијет

Сеул „показује зубе“ Пјонгјангу

897845327524bfb7ee22bc133346334_640x420

Сеул, Пјонгјанг – Јужна Кореја одржава велику војну параду како би Северној Кореји било поручено да ће на било какву провокацију бити снажно одговорено.

Јужна Кореја приказала је своју најдалекометнију ракету способну да погоди било коју тачку у Северној Кореји.

Парада одржана у уторак била је највећа прослава дана оружаних снага у Јужној Кореји у последњих десет година и прва откако је Северна Кореја раније ове године извела своју трећу нуклеарну пробу, претећи нуклеарним ратом.

У паради одржаној на војном аеродрому јужно од Сеула учествовало је око 11 000 припадника јужнокорејске војске, а приказано је 190 борбених система и друге опреме, као и 120 борбених авиона.

Међу приказаним борбеним системима биле су Хинму 3 (Хyуму-3) крстареће ракете, са ГПС навођењем, чији је домет хиљаду километара (620 миља), а који је Јужна Кореја развила током протеклих неколико година.

По наводима јужнокорејског Министарства одбране, то је био први пут да је Хинму 3 домаће прозводње био приказан јавности.

Председница Јужне Кореје Парк Гун-је (Парк Геун-хyе) рекла је да та земља мора одржавати снажну сарадњу са САД и развити ракетну одбрану и способност за превентивни напад, како би Северна Кореја била свесна да је „нуклеарно оружје и ракете којима је опседнута“ бескорисно.

Севернокорејски медији реаговали су љутито, називајући параду „још једном конфронтирајућом фарсом“.

Корејско полуострво и даље је званично у ратном стању јер је Корејски рат, вођен од 1950. до 1953. године, завршен примирјем, а не мировним уговором. У Јужној Кореји тренутно је ангажовано око 28.500 америчких војника.

Јужна Кореја и САД у среду су договориле заједнички рад на јачању јужнокорејске способности за одвраћање претњи Северне Кореје и подржале су нову војну стратегију намењену бољој координацији одговора на нуклеарни, хемијски или други напад који би стигао из Северне Кореје.

Обраћајући се на 45-годишњем безбедносном састанку представника САД и Јужне Кореје, амерички секретар за одбрану Чак Хејгел (Цхуцк Хагел) рекао је да су САД посвећене „употреби свих наших капацитета“, укључујући нуклеарне капацитете, као и ракетну одбрану и конвенционалне нападе, ради одвраћања Северне Кореје од предузимања било какве агресивне активности против Јужне Кореје.

„Од посебног су значаја севернокорејски програми нуклеарних и балистичких ракета, активности на њиховом ширењу и њено хемијско оружје“, рекао је Хејгел.

Додао је да „не треба да буде сумње да би било каква севернокорејска употреба хемијског оружја била потпуно неприхватљива“.

Пјонгјанг: Лудачко непријатељство

Северна Кореја је осудила јужнокорејско „лудачко непријатељство“ изражено одржавањем војне параде на којој су приказане крстареће ракете способне да нанесу прецизне ударе против руководства у Пјонгјангу.

Јучерашње приказивање наоружања у Сеулу је било највеће за више од десет година, а у паради је учествовало 11.000 војника, 120 авиона, тенкови, тешка артиљерија и разне врсте ракета.

Иако Северна Кореја одржава много веће војне параде у Пјонгјангу, она је ову у Сеулу оценила као провокацију и вежбу за конфронтацију.

„Марионете су извеле незабележену представу лудачког непријатељства“, написао је лист владајуће партије Севера, Родонг Синмун.

Дневник је навео да је парада усмерена ка јачању војне сарадње са Сједињеним Државама и „подстицању припрема за напад на Север“.
Јучерашњи „циркус конфронтирања“ показује праву природу Јужне Кореје и САД као „разарајућих фактора дијалога имедју Кореја“, написао је Родонг Синмун, а пренео АФП.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *