Вијести, Свијет

Сергеј Лавров оценио да Кијев крши Минск-2

ЗАХАРЧЕНКО И ПЛОТНИЦКИ ТРАЖЕ ДА ВРХОВНА РАДА ПОВУЧЕ СВОЈЕ ПОСЛЕДЊЕ ОДЛУКЕ

  • Министар иностраних послова РФ Сергеј ЛАВРОВ: „Врховна Рада је на предлог председника Порошенка донела одлуке које, суштински, ревидирају споразуме, простије речено, грубо их крше, пошто условљавају ступање на снагу закона о посебном статусу ослобађањем територија, које су они назвали окупираним, и заменом практично свих лица која је изабрало становништво на тим територијама за нека друга“ 
  • Педседници Доњецке и Луганске Републике: „Никакви компромиси с Кијевом нису могући све док не буду укинуте јучерашње срамне одлуке Порошенка и Врховне Раде“

        ОДЛУКЕ Врховне Раде Украјине о статусу Донбаса представљају грубо кршење Минских споразума и фактички њихову ревизију, изјавио је шеф МИП РФ Сергеј Лавров на прес-конференцији у Москви.

         „Врховна Рада је на предлог председника Порошенка донела одлуке које, суштински, ревидирају споразуме, простије речено, грубо их крше, пошто условљавају ступање на снагу закона о посебном статусу ослобађањем територија, које су они назвали окупираним, и заменом практично свих лица која је изабрало становништво на тим територијама за нека друга“ – казао је Лавров.

         „Из одлуке Врховне Раде проистиче да ће закон о посебном статусу Донбаса ступити на снагу тек када тим територијама буду управљали они који су прихватљиви за Кијев“ – додао је он.

         „Не знам како ће се сада одвијати политички процес. Јуче сам послао специјална писма својим колегама у Немачкој и Француској – Франку-Валтеру Штајнмајеру и Лорану Фабијусу, скренуо сам им пажњу на очигледна кршења политичког дела минског пакета већ на његовим првим корацима“ – казао је Лавров.

        По речима шефа руске дипломатије, он је Штајнмајера и Фабијуса „позвао да пошаљу заједнички трилатерални демарш нашим украјинским колегама с циљем да се подстакну да испуне оно што су потписали и што су подржали лидери Немачке, Француске, Украјине и Русије“.

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров

У уторак је украјински парламент одложио ступање на снагу посебног режима самоуправљања у Донбасу док се тамо не одрже избори у складу с украјинским законима и саставио списак општина на које ће се односити закон о посебном статусу.

Уз то, Рада је одобрила обраћање председника Петра Порошенка Савету безбедности УН и Савету ЕУ о покретању међународне операције за одржавање мира и безбедности у Украјини, а такође је гласала за одлуку којом су поједини делови Доњецке и Луганске области проглашени привремено окупираним.

ДНР и ЛНР су саопштиле да је доношењем тих закона Рада показала неспособност Кијева да преговара и да никакви компромиси са њим до укидања тих одлука нису могући.

То се наводи у заједничкој изјави председника ДНР и ЛНР Александра Захарченка и Игора Плотницког.

„ДНР и ЛНР изјављују да никакви компромиси с Кијевом нису могући све док не буду укинуте јучерашње срамне одлуке Порошенка и Врховне Раде“ – наглашава се у изјави.

„Ми смо у своје време, без ентузијазма, али ипак пристали на посебан статус Донбаса у саставу нове Украјине, иако наш народ жели потпуну независност. Ми смо се одлучили на то како би престала да се пролива братска крв. Али, Украјина се није променила. Њом, као и у време Кучме, Јушченка и Јануковича управља олигархијска клика, коју баш брига за људе“ – наставили су Захарченко и Плотницки.

„Одбијајући да дâ Донбасу посебан статус, Кијев је изгазио крхки Мински мировни споразум и увео ситуацију у слепу улицу“ – нагласили су вође две републике.

По њиховом мишљењу, председник Украјине Петар Порошенко и премијер Арсениј Јацењук „цинично су исмејали своје партнере из ЕУ, који су уложили толико напора“ у мировне преговоре.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *