Свијет

СБ УН прихватио да се у Сирији за 6 месеци донесе нови устав, а за 18 одрже избори

ОБАМА ИЗЈАВИО ДА СЕ ПОВОДОМ СИРИЈЕ МОРАЈУ РЕСПЕКТОВАТИ ИНТЕРЕСИ РУСИЈЕ И ИРАНА

  • ЛАВРОВ:  У усвојеној резолуцији се подвлачи да само народ Сирије може одлучити о својој судбини, укључујући и судбину свог садашњег председника Башара Асада
  • ФАБИУС: Неприхватљива је сама идеја да Асад учествује у преговорима који ће уследити и зато му треба дати „гаранције поводом напуштања функције“
  • КЕРИ: Поводом Асадове улоге и даље судбине постоје оштре разлике. Сиријски председник  је изгубио поверење, он не може обједини земљу и више нема морални ауторитет да је води у будућности

         САВЕТ безбедности УН усвојио је ноћас резолуцију којом је потврдио резултате преговора 18 министара спољних послова „међународне групе подршке Сирији“.

         СБ УН је подржао њихов предлог да се у Сирији обезбеди политички прелаз који би потрајао пола године, а да се избори одрже у наредних 18 месеци.

         Према резолуцији, политички процес би водили сами Сиријци под покровитељством Уједињених нација. Његов циљ би била израда новог устава Сирије у поменутом шестомесечном року.

         Документ прецизира да преговори „представника Дамаска“ и опозиције треба да започну у јануару.

         За време дебате на Ист Риверу, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је упозорио да резолуција мора потврдити поштовање суверенитета Сирије, а да борба са тероризмом не сме имати „конјунктурни карактер“, односно – да се терористи не смеју делити на добре и лоше.

         Посебно је нагласио да се у резолуцији подвлачи да само народ Сирије може одлучити о својој судбини, укључујући и судбину свог садашњег председника Башара Асада.

         Француски шеф дипломатије Лоран Фабиус оценио је да је неприхватљива сам идеја да Асад учествује у преговорима који ће уследити и да му треба дати „гаранције поводом напуштања функције“.

СБ УН прихватио да се у Сирији за 6 месеци донесе нови устав, а за 18 одрже избори

СБ УН прихватио да се у Сирији за 6 месеци донесе нови устав, а за 18 одрже избори

Русија се овоме противи, па је државни секретар САД Џон Кери морао да призна да поводом Асадове улоге и даље судбине постоје „оштре разлике“. У име Вашингтона је рекао да је сиријски председник „изгубио поверење“, да не може обједини земљу и да више нема морални ауторитет да је води у будућности.

Убрзо потом је Барак Обама изјавио да је приликом решавања сиријске кризе неопходно респектовати „интересе Русије и Ирана“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара