Вијести, Свијет

СБ УН о Косову 28. августа

029077

Сjедница Савjета безбjедности Уједињених нација на којој ће бити представљен извjештај генералног секретара Бан Ки муна о стању на Косову и Метохији биће одржана 28. августа, у сjедишту УН на Ист риверу у Њујорку.

Бан је у свом редовном тромјесечном извјештају, који обухвата период од 23. априла до 15. јула, позвао власти у Београду и Приштини да учине напор како би се утврдила судбина несталих особа и расвијетлили ратни злочини.

У извјештају , се одаје признање напорима у циљу нормализовања односа између Београда и Приштине, али се истовремено оцјењује да је за пуну нормализацију односа потребно ријешити болна питања наслијеђена из рата.

Приоритет треба да буде рјешавање питања судбине несталих особа и процесуирање свих одговорних за ратне злочине и друге злочине, навео је Бан Ки мун и позвао све стране да удвоструче напоре да би се постигао напредак у тим областима.

Још увијек се 1726 особа води као нестало, додаје се у извјештају.

Генерални секретар УН оцјењује да су међународна подршка свим странама и међународно ангажовање на Косову и даље од кључног значаја.

Истиче се и да је, сем оперативне подршке у примјени споразума, веома важно за међународну заједницу остане одлучна у процесу помирења и лијечењу рана из прошлости.

Оцјењујући да је сада највећи изазов на Косову спровођење споразума који су у Бриселу потписали премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи, Бан је позвао све међународне организације на Косову да сарађују са цивилном мисијом УН.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *