Свијет

Савченко проглашена кривом за убиство двојице руских новинара у Донбасу

        СУД руске Ростовске области прогласио је данас кривом Украјинку Надежду Савченко за смрт новинара телевизије ВГТРК Игора Корнељука и Антона Волошина.

        Суд је закључио: „Савченко је извршила убиство из мржње и непријатељства, а претходно је све испланирала са групом лица. Мотив је њена мржња према социјалној групи коју чине становници Луганске области, а такође према свима који говоре руски“.

        Суд је за организатора убиства Корнељука и Волошина прогласио Сергеја Мељничука који је у лето 2014-те бо командир украјинског добровољачког батаљона „Ајдар“. А Савченко се – како је суд утврдио – управо са њим о свему договорила и координирала своје деловање.

        Суд је утврдио да је Савченко 17. јуна 2014-те наводила ватру украјинске артиљерије по контролном пункту луганских устаника поред градића Металист на којем су се у тим тренуцима налазили цивили, међу њима – и три сарадника руске државне телевизије ВГТРК.

        Тужилац је затражио да Савченко – која је била пилот у украјинској армији, па као добровољац ступила у „Ајдар“ у коме су већину чинили украјински екстремни националисти и неонацисти – буде осуђена на 23 године затвора.

        Савченко и њени адвокати су током суђења тврдили да је она невина.

        Један од адвоката, Николај Полозов, изјавио је данас да Савченко неће признати пресуду – на колико год година била осуђена – али и да се неће жалити.

Савченко проглашена кривом за убиство двојице руских новинара у Донбасу

Савченко проглашена кривом за убиство двојице руских новинара у Донбасу

Савченко се нада да ће после изрицања пресуде бити замењена за неког од „руских шпијуна“ који труну по украјинским затворима.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара