Вијести, Свијет

Саудијска Aрабија одбила мјесто у Савјету безбједности

014231

Саудијска Арабија одбила је мјесто у Савјету безбједности УН, јер, како је објаснила, свјетска организација због двоструких стандарда тешко може да заустави ратове и сукобе.

Краљевина Саудијска Арабија одбила је да сједне у столицу на Ист Риверу, рекавши да свјетска организација због двоструких стандарда тешко може да застави ратове и сукобе.

„Саудијска Арабија сматра да начин на који се ради у Савјету безбједности и двоструки стандарди који тамо владају, онемогућавају да се ваљано испуњавају обавезе на остваривању мира у свијету“, пише у саопштењу Министарства спољних послова те земље.

Како је наведено, Ријад неће заузимати мјесто у Савјету безбједности док се не спроведу реформе, не прецизирајући на шта тачно мисли.

Претходно, Генерална скупштина Уједињених нација изабрала је Нигерију, Чад, Саудијску Арабију, Литванију и Чиле за нове чланице Савјета безбједности.

Чад и Литванија никада нису биле чланице Савјета безбједности, док су Нигерија и Чиле имали ту част већ четири пута.

Њихов мандат почиње 1. јануара следеће године.

Савјет безбједности чини пет сталних чланица са правом вета – Сједињене Државе, Русија, Кина, Велика Британија и Француска, и 10 несталних чланица које се бирају на двије године.

Место у Савјету безбједности привлачно је многим земљама, јер им омогућава да се њихов глас, када је реч о питањима међународног мира и безбједности, гласније чује.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *